Na vlasy, boľavé kĺby či len tak pre silné zdravie a imunitu. Naše staré mamy vedeli, že na každý problém existuje bylinka a neraz nám to dokazujú vtedy, keď si za nimi ideme po radu.
Ten, kto raz ochutnal mätový čaj z práve odtrhnutých lístkov či vyskúšal poraziť vypadávanie vlasov žihľavovým odvarom, nedá na silu byliniek dopustiť. Ako inak sa však bylinky dajú spracovať, aby ste z nich získali to najlepšie, sa dočítate nižšie.
Čo všetko sa dá vyrobiť z byliniek?
Milovníci byliniek si užívajú obdobie medzi jarou a jeseňou. Vtedy sa to nimi v prírode a záhradách iba hemží. Ako teda využívať tieto dary? Bylinky možno použiť hneď po zbere. Čerstvé sa skvele hodia na dochutenie jedál či prípravu dobrého, vitamínmi nabitého čaju. Okrem toho však existujú ďalšie možnosti využitia.
Bylinkové tinktúry – kto by nepoznal zázračné elixíry, ktoré používali naše staré mamy. Tie mali bylinkovú tinktúru snáď na každý problém. A ako to pripravovali? Základom bylinkovej tinktúry je alkohol. V ňom sa rozpustia aktívne látky z bylín. Používať by ste mali liehovinu s najmenej 30% alkoholu. Na 1 liter sa odporúča použiť asi 150 g sušených byliniek podľa problému. Takúto zmes musíme nechať lúhovať aspoň 2 týždne.
zdroj: 123RF
Bylinkové masti – tradičný výrobok, po ktorom siahame pri rôznych bolestiach či kožných problémoch. Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, výroba domácej bylinkovej masti je veľmi jednoduchá. Niektoré recepty radia využívať ako základ zvieracie tuky, dnes však máte možnosť siahnuť aj po kozmetickej vazelíne. Vazelínu a sušené bylinky vložte do hrnčeka a ohrievajte vo vodnom kúpeli. Celá procedúra by mala trvať asi 2 hodiny.
Bylinkový sirup – to je niečo pre milovníkov sladkého. Pre prípravu sirupu je vhodné zvoliť “sladké bylinky” ako medovku, harmanček či levanduľu. Postup je jednoduchý. Na jeden liter vody použite pol kila cukru, vodu priveďte do varu, nasypte cukor a zvolené bylinky. Zamiešajte a nechajte deň lúhovať. Následne môžete pridať pár kvapiek citrónu a sirup preliať do fľaše. Skvele sa hodí do letných limonád či ako poleva na palacinky.
Bylinkové oleje – na tie sa hodí rozmarín, bazalka, šalvia či tymián. Dôležité je bylinky dobre umyť, vysušiť a zaliať ich kvalitným olejom, napríklad olivovým. Bylinky by sa mali nechať lúhovať asi 2 týždne. Taktýto bylinkový olej môžete používať do šalátov na marinovanie či do polievok.
Napriek tomu, že v obchodoch nájdete množstvo výrobkov z byliniek, niet nad tie, ktoré si vyrobíte doma!
Kedy sa pustiť do zberu byliniek?
Pustiť sa do zberu byliniek si vyžaduje nejaké to naštudovanie. Podľa toho, čo konkrétne z bylinky potrebujete si musíte naplánovať čas zberu. Listy, vňate, kvety i plody sa zberajú v rôznom čase. O tom, aké bylinky zbierame v danom mesiaci sa dočítate TU. Nazbierané bylinky môžete použiť okamžite do čajov či jedál, alebo si ich môžete do zásoby usušiť.
Bylinky, ktoré sú usušené správne, šuchocú
Ak už máte doma plný košík byliniek, určite si prečítajte triky ako ich sušiť tak, aby ste v nich zachovali všetky významné látky. Tie si môžete prečítať TU.
Na sušenie sú najvhodnejšie tzv. “suché bylinky” ako rozmarín, tymián, materina dúška či kvet lipy,. Tie, ktoré majú už na pohľad vysoký podiel vody a sú dužinaté, ako napríklad pažítka, sa veľmi na sušenie nehodia. Neznamená to však, že je to nemožné. A ako zistíte, že sú bylinky usušené správne? Keď ich chytíte, šuchocú a lámu sa.
Ak sa teda najbližšie vyberiete do lesa či do svojej záhrady, majte oči otvorené. Možno nájdete bohatstvo, o ktorom ste ani nevedeli.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.