Hliva ustricová je jedna z najzdravších húb, ktoré v našej krajine môžeme nájsť. Skvelá je svojou celoročnou dostupnosťou a aj pomerne jednoduchým pestovaním. V prírode sa voľne vyskytuje na pňoch či kmeňoch vybraných druhov stromov. Rastie pomerne husto, jej vrchná časť je lesklá tmavohnedá až sivá, vnútro je potom biele. Tvar hlivy nie je úplne typický, a to najmä pre laika, ktorý si pod hubou predstavuje skôr nožičku s jasne identifikovateľným klobúkom.
Vplyv na organizmus
Mnohí odborníci, dokonca lekári odporúčajú hlivu zaradiť pri odľahčovaní jedálničku, či potrebe úpravy cholesterolu. Vyznačuje sa tiež podporou imunity človeka, a preto ju v dnešnej dobe môžeme nájsť aj v tabletkovej forme. Tá sa určite nevyrovná tej čerstvej, práve pozbieranej, hoci mnohé firmy ponúkajú tablety so 100%-tným hlivovým zložením. Hlivu však odporúčame konzumovať práve v jedle, je totižto fantastickou zložkou mnohých pokrmov, nielen pre svoje účinky, ale aj výnimočnú chuť. Niekoľko skvelých receptov vám prinášame, aby ste mali inšpiráciu, čo chutné z nej pripraviť.
Recepty z hlivy ustricovej
Zeleninová polievka s hlivou
Prvým receptom je úplná klasika a to zdravá zeleninová polievka s hlivou.
Potrebujeme:
● 0,5 kg hlivy ustricovej
● olivový olej
● 3 ks mrkvy
● 1ks väčší petržlen
● 1 ks menšia cibuľa
● voda
● soľ
● čierne korenie
Postup:
Na rozohriatom olivovom oleji speníme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a opražíme, aby zelenina pustila šťavu. Pridáme soľ a korenie a napokon hlivu rozdelenú na menšie kúsky. Zalejeme vodou asi 1 cm nad zeleninu a hlivu a privedieme k varu. Potom polievku odokryjeme a na menšom ohni varíme, kým nie je hliva hotová. Servírovať je vhodné túto polievku s krupicovými haluškami.
Hlivový perkelt
Druhý recept ocenia najmä vegetariáni, pretože si povieme ako pripraviť hlivový perkelt.
Potrebujeme:
● 1 kg hlivy ustricovej
● olivový olej
● 2 menšie cibule
● 1 smotana na varenie (125ml)
● 33% šľahačka
● 1 PL octu
● soľ
● čierne korenie mleté
Postup:
Na olivovom oleji do zlata opražíme cibuľu. Postupne pridáme hlivu, pokrájanú na menšie kúsky. Pridáme soľ a korenie a zalejeme vodou tak, aby hliva nevyčnievala. Následne dusíme, kým nie je úplne mäkká. V prípade potreby vodu dolievame. Na záver pridáme lyžicu octu a obe smotany, množstvo podľa preferovanej hustoty. V závere je vhodné posypať perkelt sladkou červenou paprikou. Hlivový perkelt je možné servírovať s cestovinami, zemiakmi, knedľou či kúskom dobrého kváskového chlebíka.
Pečená hliva
Tretí recept je vhodný aj pri redukčnej diéte, ide totižto o hlivu pečenú v rúre.
Postup:
Hlivu nakrájame pozdĺžne na akési pásiky. Pridáme cibuľu, nakrájanú na hrubšie kolieska, a cesnakové strúčiky. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pridáme korenie. Pečieme pri 200 stupňoch približne 20 minút. K hotovej hlive je možné zvoliť akúkoľvek prílohu, odporúčame zeleninový, či v prípade väčšieho hladu aj zemiakový šalát.
Hlivové rizoto
Ďalším, v poradí štvrtým receptom z hlivy ustricovej bude rizoto.
Postup:
Hlivu nakrájame nadrobno, umyjeme a necháme odkvapkať. Medzitým si speníme cibuľku na olivovom oleji do sklovita, pridáme nej hlivu a dusíme. V druhom vysokom hrnci si uvaríme špargľu do polomäka. Vodu zo špargle spolovice zlejeme, špargľu vyberieme a pridáme vývar. Necháme zohrievať na miernom ohni. Udusenú hlivu dáme bokom a pripravíme si ryžu. Na olivovom oleji opražíme prepláchnutú ryžu a postupne zalievame zmesou vody a vývaru. Odporúča sa použiť jednu šálku vývaru, neustále miešať a znova priliať rovnaké množstvo. Na dve šálky ryže použijeme pol litra zmesi. Keď je ryža takmer hotová, pridáme hlivu a špargľu nakrájanú na drobné kocky a miešame, môžeme podliať menším množstvom bieleho vína. Podávame s najemno nastrúhaným parmezánom.
Vyprážaná hliva
Náš predposledný recept sa bude niesť v znamení menej zdravej, ale veľmi chutnej verzie, tejto zdravej huby.
Postup:
Z uvedených ingrediencií vymiešame tekuté cestíčko. Hlivu umyjeme a oddelíme od seba jednotlivé časti, zachováme aj väčšie kusy. Postupne hlivu namáčame v cestíčku a vyprážame na rozpálenom oleji. Dôležité je neotočiť hlivu príliš skoro a vyprážať v dostatočnom množstve oleja.
Hlivová praženica
Posledný, šiesty recept, bude patriť jednoduchej verzii praženice z hlivy, ktorú si môžete pripraviť na večeru.
Postup:
Na olivovom oleji opražíme cibuľu, pridáme hlivu a opražíme do zlatista. Následne pridáme vajcia a na miernom ohni ich premiešavame spolu s hlivou. Pridáme soľ a korenie. Podávame s chlebíkom a zeleninou.
Veríme, že si medzi našimi receptami nájdete svojich favoritov a skúsite ich pripraviť. Dobrú chuť!
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.