Účinky kávy na organizmus a kedy je najvhodnejší čas ju piť
Káva – milovaná aj zatracovaná
Tí, ktorí tomuto čiernemu moku na chuť neprišli, len nechápavo krútia hlavami nad nami, ktorí pociťujeme krásny stav blaženosti už len pri typickej horkastej vôni dobrej kávy. Z takmer tisícky látok obsiahnutých v káve je najznámejší a najviac skúmaný práve kofeín – povzbudzujúca látka spôsobujúca závislosť rovnako ako nikotín či alkohol. No nielen ten patrí medzi účinky kávy, za ktoré jej môžeme byť vďační.
O skutočnej závislosti však možno hovoriť až pri výraznom prekročení dennej dávky cca. 400mg kofeínu, čo predstavuje asi 4 šálky kávy. Ak naša láska k tomuto nápoju neprekročí spomínané množstvo, je jeho pitie neškodné, resp. priam zdraviu prospešné. Samozrejme, to platí iba v prípade, že ste zdraví a netrpíte žalúdočnými problémami, vysokým tlakom, ochoreniami orgánov tráviaceho traktu, štítnej žľazy alebo srdca. V tomto prípade by ste mali pitie kávy zvážiť, prípadne úplne vylúčiť.
Ak vám však nebránia žiadne zdravotné komplikácie, prečítajte si, aké benefity vám prináša pravidelný príjem toľko diskutovaného kofeínu, ako aj ďalších účinných látok obsiahnutých v šálke dobrej kávy:
Trávenie, prevencia rakoviny a imunita
Kofeín povzbudzuje činnosť tráviacej sústavy, je močopudný, čím prispieva k prevencii obličkových kameňov. Zlepšuje peristaltiku hrubého čreva a podporuje vylučovanie, takže sa vďaka nemu organizmus zbaví nebezpečných toxínov. Bola vykonaná štúdia, ktorá dokazuje, že už pri 4 šálkach kávy denne sa značne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Prísun mnohých antioxidantov a pravidelné vylučovanie vďaka káve tak automaticky zlepšuje obranyschopnosť organizmu.
Povzbudzujúce účinky a dobrá nálada
Za povzbudzujúce účinky kávy môže kofeín, ktorý pôsobí totiž stimulačne na centrálny nervový systém. Prispieva tak k zvýšenej koncentrácii a lepším reakciám na podnety. Káva tiež telu dodáva hormón šťastia serotonín a stará sa tak o našu lepšiu náladu. Serotonín sa prirodzenou cestou v tele vytvára vďaka svetlu, preto je rozdiel v našej nálade počas slnečných a tmavých dní taký značný. Káva môže pochmúrnosť dní bez slnka výrazne eliminovať a zlepšiť našu duševnú pohodu.
zdroj: 123RF
Čistenie pečene
Vysoký obsah polyfenolov chráni pečeň pred cirhózou. Pečeň je čističkou organizmu a účinné látky kávy k tejto činnosti nemalou mierou prispievajú. Je tiež známym faktom, že káva pôsobí ako protijed pri otrave alkoholom. Nie nadarmo je po „ťažkej noci“ dobré začať deň šálkou silnej kávy. Ale pozor – určite nie nalačno a vždy s dostatočným množstvom tekutín. Optimálne sú v tomto prípade minerálne vody so zvýšeným obsahom minerálov.
Športové výkony
Zvyšovaním mastných kyselín prispieva káva k aktivite svalov. Tým zlepšuje celkový fyzický výkon. Platí to v prípade, ak si dáte šálku dobrej kávy približne pol hodinu pred cvičením. Kofeín tiež pomáha spaľovať tuky, preto bude váš tréning efektívnejší. Ak sa obávate svalovej horúčky, doprajte si kávu aj po tréningu, pretože kofeín pôsobí účinnejšie proti bolesti svalov ako bežne dostupné analgetiká. Samozrejme nezabúdajte ani tu na dostatočný príjem tekutín. Ideálna je čistá voda.
Prevencia cukrovky druhého typu
Podľa výsledkov z viacerých štúdií je dokázané, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú kávu, majú 20-40% nižšie riziko vzniku cukrovky druhého typu.
No a kedy je čas na najlepšie účinky kávy?
Keďže po káve siahame práve pre jej schopnosť „nakopnúť“ nás, štandardom sa stala tzv. ranná a popoludňajšia káva. Určite sa vyvarujte pitiu kávy nalačno. Spôsobuje prekyslenie žalúdka a zaťaží ho rovnako ako vyprážané jedlo. Vhodnejšie je dať si prvú rannú kávu až nejaký čas po raňajkách.
Náš osobný pocit zvýšenej aktivity alebo únavy súvisí s hormónom menom kortizol. Tento ovplyvňuje náš metabolizmus, sústredenie a pozornosť a v neposlednom rade náladu. Kofeín jeho produkciu negatívne ovplyvňuje. Preto ak si dáte šálku kávy hneď po zobudení, znižujete hladinu kortizolu vo svojom tele a „učíte“ svoj organizmus na prísun kofeínu. A teda sú jej účinky takpovediac žiadne.
Časom si organizmus vybuduje návyk a bez rannej kávy budete „neschopný prevádzky“. Hladina kortizolu v ľudskom tele kolíše. K najvyššej produkcii dochádza zhruba v časoch okolo 8:00, 12:00 a 17:30 hod. Toto sú však len orientačné údaje a môžu sa meniť v závislosti od metabolizmu jednotlivca. Je preto na každom z nás, aby sledoval reakcie svojho organizmu a tomu prispôsobil aj pitie kávy.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.