Šaláty nemusia slúžiť len ako príloha k hlavnému jedlu. Hľadáte v lete náhradu ťažkých jedál, ktoré sú ľahko stráviteľné a navyše zasýtia? Naservírujte si ich z poriadnou porciou zdravých bielkovín. Inšpirujte sa týmito chutnými receptami.
Šaláty plné vitamínov
Aj vy si šaláty predstavujete ako zopár zelených lístkov, ktoré iba oživia tanier? Vôbec to tak byť nemusí. Stačí trochu fantázie a ľahký, výživný a najmä sýty obed či večeru máte pripravený raz dva. Ktoré suroviny sa oplatí nevynechať?
Šalát s medovými kuracími kúskami
Zasýti a poteší chuťové bunky najmä tých, ktorí obľubujú jedlá s dávkou sladkej chuti. Na šalátik budete potrebovať 2 kuracie prsné rezne, 1 balíček poľníčka, 2 hrušky, 50 gramov parmezánu, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 2 polievkové lyžice medu. Na dochutenie soľ, čierne korenie a tekvicový olej.
Mäso si očistite, nakrájajte na rezance, osoľte, okoreňte a restujte na olivovom oleji, kým nie je prepečené. Keď je hotové, pridajte med a ešte chvíľku ho opekajte. Medzitým si v šalátovej miske zmiešajte poľníček, nastrúhaný parmezán, hrušky nakrájané na plátky, pridajte soľ, korenie a tekvicový olej. Nakoniec pridajte hotové mäsko aj s výpekom a šalát premiešajte. Výborne sa k nemu hodí opečená bagetka či iné pečivo.
Caesar šalát
Caesar šalát nemôže chýbať v ponuke žiadnej reštaurácie. Skúsili ste o však urobiť aj doma? Nie je to vôbec zložité a do pol hodiny môžete mať hotové výborné jedlo, ktoré sa hodí aj na záhradnú párty. Na prípravu budete potrebovať 2 kuracie prsné rezne, za hrsť strúhaného parmezánu a 1 rímsky šalát. Na dresing, ktorý je lepšie robiť prvý si prichystajte 1 žĺtok, 2 strúčiky cesnaku, 2 ančovičky, 1 čajovú lyžičku dijonskej horčice, šťavu z ½ citróna, 40 gramov strúhaného parmezánu a na dochutenie olivový olej, tabasco, čierne korenie a soľ.
Ančovičky si nakrájajte najemno, pridajte k nim prepasírovaný cesnak a dijonskú horčicu a premiešajte. V druhej miske si zo žĺtka a olivového oleja pripravte majonézu tak, že žĺtok budete stále miešať vidličkou a pomaly prilievať olej. Majonézu zmiešajte s prvou zmesou, ochuťte tabascom, čiernym korením, šťavou z citróna a poriadne premiešajte. Na záver pridajte strúhaný parmezán. Teraz je čas na prípravu mäsa. Kuracie prsia si naklepte, osoľte. okoreňte a osmažte na panvici do zlatista. Restujte z každej strany asi 4 minúty, potom ich preložte na tanier, prekryte alobalom a nechajte odpočívať. Do misky natrhajte alebo nakrájajte rímsky šalát, prelejte ho dresingom a nechajte chvíľu odstáť. Medzitým si môžete na panvici či v rúre pripraviť krutóny alebo bagety. Kto povedal, že šaláty sú nuda?
Zeleninový šalát s feta syrom
Výborné a ľahké jedlo, ktoré môže slúžiť ako obed či večera. Ak si chcete pripraviť tento šalátik, budete potrebovať 1 feta syr, 4 uhorky, 1 kaleráb, 1 papriku, 3 rajčiny, na dochutenie olivový olej, soľ, prípadne čierne korenie.
Príprava je naozaj jednoduchá! Rajčiny a papriku nakrájajte na rezance, kaleráb a uhorky nastrúhajte, prípadne nakrájajte na plátky a zeleninu zmiešajte v jednej miske. Pridajte na konci nakrájaný feta syr, pridajte olivový olej, jemne osoľte a okoreňte. Tento šalát najlepšie chutí vychladený a preto je vhodný na teplé letné večery.
Letný šalát s údeným tofu
Tento šalát v sebe snúbi zaujímavé chute a keď ho vyskúšate, určite nebudete ľutovať. Možno nie je pre každého, no rozhodne vie svojimi ingredienciami zaujať. Pripravte si 1 údené tofu, balíček čerstvej rukoly, 2 broskyne, malú misku jahôd, 4 čajové lyžičky citrónovej šťavy, soľ podľa chuti a olivový olej.
Na grile, prípadne grilovacej panvici si pripravíme tofu prekrojené na polovicu a na plátky nakrájané broskyne. Medzitým si opláchneme rukolu, ku ktorej pridáme na plátky nakrájané jahody. Ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a soľou (so soľou opatrne). Šalát podávame s grilovanými broskyňami a tofu.
Šošovicový šalát s gréckym syrom
Ak ste milovník strukovín, určite musíte vyskúšať tento šošovicový šalát. Je možno trochu netradičný, ale oplatí sa ho ochutnať. Jeho príprava tiež nie je vôbec zložitá, tak môžete hneď začať. Budete potrebovať 100 gramov šošovice, 1 pomaranč, 300 mililitrov pomarančovej šťavy, 100 gramov feta syru, ½ mrkvy, ½ šalotky, jablčný ocot, olivový olej, krupicový cukor, soľ a korenie.
Šošovicu na 3 hodiny namočte do studenej vody. Nezabudnite ju predtým prepláchnuť. Potom ju sceďte, zalejte čistou vodou a varte na miernom ohni približne 25 minút. Počas toho, ako sa šošovica varí si nakrájajte očistenú mrkvu na rezance, šalotku krájajte na plátky, ošúpaný pomaranč na menšie kúsky. Uvarenú šošovicu sceďte a pridajte k pripraveným surovinám. V miske si pripravte zálievku – zmiešajte 2 polievkové lyžice jablčného octu, 3 polievkové lyžice olivového oleja, 1 polievkovú lyžicu krupicového cukru, pomarančovú šťavu, soľ a korenie. Pripravený šalát prelejte zálievkou, posypte namrveným feta syrom a zmiešajte.
Zdroje:
Zdroj obrázkov: freepik, pixabay
https://dobruchut.aktuality.sk/recepty/5/salaty/
Hanka
Som milovníčkou dobrej knihy a prírody, mám rada zvieratá, filmy, seriály a svoj pokoj. Písanie považujem za odkaz a baví ma zisťovať nové veci, ktoré potom môžem posunúť ďalej…