Pravda o sójovom mlieku: Aké sú jeho výhody a nevýhody?
Nielen ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy si sójové mlieko nevedia vynachváliť. Je však naozaj tak zdravé a chutné?
Pôvod pomenovania tohto nápoja spočíva v jeho bielej farbe a taktiež v účele, za ktorým sa najčastejšie vyhľadáva. Slúži totižto ako náhrada klasického mlieka u alergikov na laktózu. V skutočnosti však v sebe žiadne mlieko ani lepok neobsahuje.
Sójové mlieko môžete kúpiť v tekutej forme, teda ako hotový produkt, alebo si ho sami pripraviť zmiešaním sójového prášku s vodou. Sója je rastlina, ktorá sa čoraz častejšie využíva v gastronómii na prípravu pokrmov nielen pre vegetariánov.
Výhody sójového mlieka
Sójové mlieko obsahuje vysoký podiel bielkovín a esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre telo veľmi potrebné. V porovnaní s kravským mliekom v sebe obsahuje viac železa a bielkovín, zároveň však menej tuku, kalórii a žiaden cholesterol. V tomto prípade však závisí najmä od konkrétnej značky sójového mlieka.
Mnohí si ho pochvaľujú ako vysoko kvalitný proteín. Jeho pitím zvyšujeme v našom tele hladinu železa a vápnika, ktorý nám pomáha pri tvorbe a udržaní si silného kostného tkaniva. Taktiež je zdrojom vitamínu B-12, ktorý napomáha funkcií červených krviniek a udržuje naše nervy zdravé. Sójové mlieko sa môže pýšiť dlhšou trvanlivosťou oproti balenému mlieku z obchodu.
Ľuďom trpiacim cukrovkou alebo civilizačným ochorením sa odporúča zahrnúť do stravy sóju a produkty, ktoré ju obsahujú.
Čím môže byť sójové mlieko nebezpečné?
Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že to je potravina, ktorá spasí svet, zdanie klame. Sójové mlieko pre svoju nízku koncentráciu estrogénu sa neodporúča konzumovať každý deň. Ohroziť by mohol najmä tehotné, kojace ženy, ale aj malé deti.
Napriek telu prospešným látkam obsahuje aj tie, ktoré vo veľkom množstve negatívne pôsobia na kvalitu spermií a zvyšujú riziko neplodnosti. Odborníci taktiež hovoria o zdravotnom riziku pre ženy s rakovinou prsníka.
Niektoré druhy sójového mlieka obsahujú nebezpečne vysoké množstvo pridaného cukru. Táto nutričná nevýhoda môže spôsobiť vznik kardiovaskulárnych ochorení. Vyberajte radšej nesladené druhy sójového mlieka a minimalizujte pridaný cukor.
Sójové mlieko oceňujú nielen alergici na laktózu, ale aj vegetariáni a vegáni. Nemusíte patriť ani do jednej z týchto skupín, aby ste jeho zloženie a príchuť ocenili. Ak ste ho ešte neochutnali, pripravte sa na to, že chutí výrazne inak. Stále však máte možnosť vrátiť sa k tomu klasickému.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.