Batáty (áno, sú to tie exotické zemiaky s čudnou ružovkastou farbou, vo vnútri takmer až oranžové) sú v istom zmysle kontroverznou potravinou. Spravidla ich totiž človek buď miluje – alebo nenávidí.
Biologickú a nutričnú hodnotu batátom nemožno uprieť
Sú na tom po tejto stránke dokonca o niečo lepšie než klasické zemiaky. Majú viac vitamínu A aj C a tiež mnohých zo skupiny vitamínov B. Rovnako ako viaceré minerálne látky, ktorými iné druhy zeleniny práve neplýtvajú. Na druhej strane majú o niečo vyššiu kalorickú hodnotu. Stále sa ale pohybuje v číslach, ktoré sú prijateľnými či dokonca až relatívne zanedbateľnými aj pri vyslovene diétnej strave.
Faktom však zostáva, že sladká chuť zeleniny je zvláštna
Je to niečo, na čo nie sme tak celkom zvyknutí. A čo je práve tým dôvodom, prečo niekto batáty úplne odmieta konzumovať. Možno je v tom istý paradox.
Za čias socializmu sme poznali kombináciu kuracích pŕs na prírodno a broskyne, to celé navyše zapečené pod plátkom syra. Alebo kombináciu pečeného kurčaťa a kompótu (marhuľového, čerešňového či „pre zmenu“ zasa raz broskyňového). Vtedy nám to všetkým chutilo. Je preto zvláštne, že v dnešnej dobe majú so sladkými zemiakmi problém spravidla práve zástupcovia stredného a zrelého veku, ktorí socializmus zažili. Lebo mladí ľudia sú nezaťažení komplexom návyku a radi ochutnajú aj pečený či grilovaný hmyz, ktorý v zelenine žije – nieto zeleninu samotnú, nech chutí akokoľvek.
Zdravé domáce batátové hranolky
To je recept, ktorý na tomto mieste ponúkame jednak milovníkom batátov na ich vychutnanie si v novej forme. A jednak ich odporcom, ktorí majú záujem dať sladkým zemiakom šancu. Hneď na úvod by sme radi zdôraznili, že ide až o úplne jednoduchý recept. Zvládne ho nielenže začiatočník, ktorý doteraz v kuchyni iba utieral prach. Tieto batátové (a nie vyslovene sladké) hranolky dokáže totiž pripraviť aj šikovnejšie jedenásť či dvanásťročné dieťa a ktorýkoľvek pubertiak. Úplne vážne.
zdroj: 123RF
Čo na batátové hranolky potrebujeme, ergo ingrediencie
Batáty v množstve podľa potreby (zhruba 2 stredne veľké zemiaky na jednu osobu – množstvo je teda závislé jednak od počtu stravníkov a jednak od účelu: či má ísť o zaujímavé bezmäsité hlavné jedlo, napr. ľahkú večeru alebo ide o prílohu k mäsu)
trocha soli.
trocha čierneho mletého korenia.
trocha mletej červenej papriky (ak sa nájde iba pálivá, tak opatrne)
trocha bazalky, oregana, provensálskej zmesy alebo niečoho podobného.
primerané množstvo hladkej múky (obyčajnej či celozrnnej – hezohrá to v tomto prípade žiadnu rolu, i keď celozrnná je vždy zdravšia, samozrejme).
Popravde: tento recept by sa dal vyšperkovať rôznymi chuťovkami. Tie by ho síce ozvláštnili a urobili takmer hodným zverejneniu vo vyslovene kulinárskom blogu – lenže už by ho v tom prípade vedel pripraviť iba niekto so skvelo zásobenou kuchyňou. A presne o to nám nejde. Naopak.
Ak by ktorákoľvek uvedená korenina práve chýbala v „spajzičke“, nedeje sa vôbec nič! So štipkou kreativity a odvahy je možné bez obáv ju nahradiť nejakou podobnou.
A poďme na postup prípravy domácich batátových hranoliek
Batáty nakrájame na asi pol centimetra hrubé plátky, ktoré následne znovu priečne poprekrajujeme na rovnako hrubé hranolky. Tie nasypeme do väčšej misy, sklenej alebo kovovej. Posypeme primeraným čiže rozumným množstvom soli (radšej o niečo menej, nie je problém dosoliť na plechu) a všetkých druhov korenia. Na záver poprášime múkou.
Rúru dáme zohrievať na cca 180°C a medzitým pokračujeme v príprave.
Prstami oboch rúk zľahka premiesime celú túto „masu“ tak, aby sme hranolky zbytočne nepolámali, ale aby sa múka dostala podľa možností všade. Mala by čo najviac „oblepiť“ všetky hranolky, vytvoriť na nich obal.
(Ak sme ochotní postup si máličko skomplikovať, avšak zaručiť rovnomernejšie ochutenie hranoliek, môžeme si soľ a koreniny namiešať s múkou v separátnej mise. A hranolky zasypať takouto hotovou zmesou.)
A dáme piecť. Zemiaky sa pečú relatívne dlho, ale my ich máme nakrájané na pomerne tenké rezance. Preto ich po 20 minútach pečenia začneme kontrolovať: úplne drzo ochutnávame. Keď už nám chutia, vypneme rúru, hranolky v nej (v zatvorenej) necháme ešte zo päť minút dôjsť a vrhneme sa na ne. Pretože sme medzičasom stihli parádne vyhladnúť.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.