Teplé raňajky, ktoré vás zahrejú na cestu do práce
Zima sa nám predvádza v plnej paráde a dni sú čím ďalej chladnejšie. Počas chladných rán vás najlepšie zahrejú teplé, chutné a výdatné raňajky. S plným žalúdkom určite zvládnete všetky neľahké úlohy, ktoré na vás počas dňa čakajú.
Vybrať si môžete zo širokej ponuky skvelých raňajkových variácií jedál. Teplé raňajky už dávno nie sú len o párkach a praženici. Pripraviť si môžete chutné raňajkové kaše, vafle, koláče, pečené ovsené vločky, raňajkové misky či palacinky. Vďaka teplým raňajkám získate energiu, ktorú potrebujete.
Pripravili sme si pre vás pár sezónnych receptov na výdatné teplá raňajky, ktorými si spestríte svoj jedálniček. Prinášame vám zdravé recepty na každé ráno.
Krémová pšenová kaša
Táto raňajková kaša je ideálnym jedlom na začatie dňa. Je naplnená živinami a vlákninou. Okrem toho je bez gluténu a vhodná pre veganov.
Potrebujeme:
1 šálku nevareného prosa
1 šálku mandľového mlieka (alebo kravského mlieka)
3 šálky vody
2 lyžice javorového sirupu (alebo medu)
1 polievkovú lyžicu vanilky
Plátky jahôd
Nakrájané mandle
Príprava:
Vo veľkom hrnci zmiešame nevarené proso, mandľové mlieko a vodu. Privedieme zmes k varu.
Keď zmes začne vrieť, znížime teplotu varu a necháme na miernom ohni variť ešte 20 až 25 minút, až kým nie je uvarená a väčšina tekutiny absorbovaná.
Pridáme vanilkový a javorový sirup a dobre premiešame.
Kašu podávame s plátkami jahôd a nakrájanými mandľami.
Vajíčka so špenátom a hubami
Teplé, vajíčka so špenátom a sýtymi hríbmi, posypané nakrájanou jarnou cibuľkou sú dokonalý spôsob, ako začať každý deň.
Potrebujeme:
2 vajcia
4 šálky čerstvých listov špenátu
2 šálky nakrájaných húb (najlepšie šampiňóny)
2 lyžice nakrájanej jarnej cibuľky
2 plátky toastu
korenie
soľ
Postup:
Rúru predhrejeme na 190 C°
V hrnci roztopíme maslo a dozlatista osmažíme plátky húb.
Keď sú huby hotové, dochuťte ich soľou a korením.
Na panvicu pridáme olivový olej a špenátové listy a len jemne ich podusíme.
V miske zmiešame huby so špenátom a podľa potreby dochutíme.
Hubovo-špenátovú zmes rovnomerne rozdelíme do dvoch menších zapekacích misiek.
Na vrch rozbijeme po jednom vajci.
Pečieme v rúre po dobu 10 až 15 minút alebo až kým bielko nie je hotové.
Podávame s teplým toastom.
Bez gluténová ovsená kaša s javorovým sirupom a ovocím
Teplá ovsená kaša s javorovým sirupom, obložená čerstvým ovocím a posypaná chrumkavou granolou.
Potrebujeme:
3 šálky vody
1½ šálky ovsených vločiek
3 až 4 polievkové lyžice javorového sirupu (alebo medu)
Ovocie podľa chuti (najlepšie jablko, hruška alebo broskyňa)
Granola alebo nasekané orechy na posypanie
Postup:
Vodu v hrnci privedieme k varu.
Keď voda zovrie pridáme ovsené vločky.
Vločky necháme variť 10 až 15 minút za občasného miešania, kým ovsené vločky nedosiahnu konzistenciu, ktorá vám vyhovuje.
Kašu rozdelíme do dvoch misiek.
Navrch poukladáme vybrané ovocie.
Kašu polejeme asi 2 lyžicami javorového sirupu a posypeme granolou alebo orechmi.
Zostaňte v teple počas zimnej sezóny s týmito krémovými horúcimi čokoládovými raňajkami.
Potrebujeme:
1 a 1/4 šálky (300 ml) nesladeného vanilkového mandľového mlieka (alebo kravského mlieka)
1 lyžička orechového masla alebo nasekanej horkej čokolády
1 lyžica javorového sirupu alebo medu
1/2 šálky ovsených vločiek
2 lyžice kakaového prášku
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
Večer všetky ingrediencie (s výnimkou čokolády) vložíme do mixéra alebo prístroja na smoothie a mixujeme kým sa všetky ingrediencie spoja.
Zmes odložíme na noc do chladničky. Ak ste dostali chuť na toto smoothie až ráno nezúfajte. Pokojne tieto kroky môžete vynechať.
Ráno opäť zmes vložíme do mixéra a mixujeme až kým, teraz už zmäknutý, ovos nezíska krémovú konzistenciu.
Zmes prelejeme do hrnca a za stáleho miešania necháme prevrieť. V závislosti od konzistencie pridávame mlieko. Následne pridáme podrvenú čokoládu alebo orieškové maslo.
Zmes prelejeme do pohára.
Vychutnať si ho môžete doma alebo cestou do práce.
Zapekaná kaša s lesným ovocím
Táto pečená ovsená kaša mení raňajky na niečo mimoriadne! Pripravená s lesnými plodmi a orechmi, vás naštartuje po zvyšok dňa.
Potrebujeme:
2 šálky ovsených vločiek
3 šálky mlieka (to môžete nahradiť vodou alebo rastlinným mliekom)
1 vajce
Hnedý cukor (podľa chuti)
med (podľa chuti)
lyžica kokosového oleja
½ lyžice sódy bikarbóny
lyžička vanilky
mletú škoricu
muškátový oriešok
nasekané orechy
lesné plody podľa výberu (mrazené alebo čerstvé – jahody, čučoriedky, maliny, černice atď.)
Postup:
V miske vyšľaháme mlieko, vajíčko, kokosový olej, vanilku a med.
V inej nádobe vareškou zmiešame ovsené vločky, sódu, škoricu, muškátový oriešok, hnedý cukor a štipku soli.
Na dno zapekacej nádoby poukladáme 1/2 ovocia.
Na ovocie vysypeme zmes s vločkami a zalejeme zmesou mlieka a vajec.
Navrch opäť poukladáme ovocie. A posypeme orechmi.
Pečieme kým vločky zmäknú a povrch kaše získa zlatistý nádych.
Lievance z kokosovej múky
Nadýchané lievance pripravené z kokosovej múky, podávané s veľkou dávkou čerstvého ovocia sú skvelým variantom i pre celiatikov.
Potrebujeme:
¼ šálky kokosovej múky
¼ čajovej lyžičky prášku na pečenie
Štipka soli
⅓ šálka mandľového mlieka (alebo kravské)
2 lyžice roztopeného masla alebo rastlinného oleja
3 vajcia
2 lyžice javorového sirupu alebo medu
½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Čerstvé ovocie
Postup:
V strednej miske zmiešame kokosovú múku, prášok do pečiva a soľ.
Vo väčšej miske zmiešame mlieko, maslo, vajcia, javorový sirup a vanilkový extrakt a veľmi dobre premiešame, kým sa ingrediencie nespoja.
Suché ingrediencie zmiešame s mokrými a dobre premiešame pomocou ručného mixéra, až kým sa nedosiahne hladké cesto na lievance.
Trochu masla zohrejeme na nízkej teplote na panvici a do stredu panvice nalejem časť cesta. Množstvo záleží od toho aké veľké lievance chceme pripraviť.
Cesto na panvici necháme asi 1 minútu, kým sa začnú tvoriť bubliny a jej farba sa začne meniť do zlato hneda.
Lievanec otočíme na druhú stranu a potom pečieme asi 30 sekúnd.
Opakujeme postup, kým nám nedôjde cesto. Tuk priebežne pridávame podľa potreby.
Chutná vitamínová bomba v miske vás nabije potrebnou energiou. Pretože je táto miska pripravená z quinoa, vajíčok, mandlí a listovej zeleniny, je plná bielkovín.
Potrebujeme:
1/2 šálky quinoa
1 vajíčko
1 lyžička kokosového oleja
1 strúčik cesnaku – jemne nasekaný
1 polievková lyžica nasekaných mandlí
soľ
hŕstka kapusty alebo kelu
hŕstky baby špenátu
3 plátky syru haloumi
plátok citróna
1/2 zrelého avokáda
Postup:
Quinoa nasypeme do hrnca a zalejeme vodou. Zmes privedieme k varu, potom znížime teplotu a varíme ďalších 10-15 minút, alebo kým nie je quinoa hotová.
Vajíčko si pripravíme na mäko. Po zovretí vody ho v hrnci varíme 3 minúty. vajíčko nechajte vychladnúť a ošúpte ho.
Na jednej panvici rozpustíme kokosový olej. Pridáme cesnak a mandle. Pražíme do zlatista. Pridáme uvarenú quinoa a dochutíme soľou. Pridáme kapustu a špenát a krátko dusíme, kým nezmäknú (no musia si zachovať zelenú farbu). Odstránime zmes z tepla a vložíme ju do väčšej misy.
Na druhej panvici na nízkom plameni usmažíme do zlatista haloumi. Na panvici krátko opečte i vajíčko.
Haloumi a vajce položím na quinoa v miske a podávame s plátkom citróna a plátkami avokádom.
Raňajky sú základom dňa, no ak si doprajete teplé raňajky určite budete mať oveľa krajší deň. Či už si tieto recepty vychutnáte pri spoločných rodinných raňajkách alebo počas cesty do práce, zaručujeme vám, že vás nabijú energiou na celý deň. Neraňajkujte len kávu! Doprajte si výdatné raňajky, ktoré potešia vaše chuťové poháriky.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.