Ak sa povie tekvica, čo vám ako prvé napadne? Jeseň, Halloween, tekvicové semiačka či chutná krémová polievka? Všetky odpovede sú správne. Tekvica a recept z nej je neodmysliteľnou súčasťou jesenných dní a zároveň je skvelou potravinou v kuchyni, z ktorej sa dajú vyčarovať fantastické jedlá.
Okrem toho však tekvica a recept z nej ponúka aj množstvo zdravotných benefitov, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Je totiž výborným zdrojom betakaroténu, ktorý sa v našom tele premieňa na vitamín A. Práve tento vitamín je nevyhnutný napríklad pre zdravie našich očí, podieľa sa na podpore nášho imunitného systému či dokonca môže napomáhať mladistvému vzhľadu našej pokožky.
Zaraďte tekvicu do svojho jesenného jedálnička vďaka týmto piatim chutným receptom, ktoré sme pre vás vybrali.
Jesenná klasika v podobe tekvicovej polievky
Krémová tekvicová polievky je ideálnym jedlom na jesenné dni, ktoré nielen zahreje, ale aj výborne zasýti. Na olivovom oleji si opražíte cibuľu, cesnak a umytú, nakrájanú hokkaido tekvicu bez jadierok. Následne zalejete zeleninovým vývarom a varíte, až kým tekvica nezmäkne (cca 20 min.). Uvarenú polievku rozmixujete, dochutíte smotanou, soľou a korením, ešte raz krátko prevaríte a môžete podávať. Navyše, opražené tekvicové jadierka sú ideálnou ozdobou pri servírovaní.
zdroj: unsplash.com
Netradičné tekvicové palacinky
Ďalším, menej známym receptom, sú tekvicové palacinky. Ako prvé si potrebujete pripraviť tekvicové pyré – ošúpanú a nakrájanú tekvicu bez jadierok pečiete v rúre až kým nebudete dostatočne mäkká a následne ju vymixujete tak, aby vám vzniklo pyré. Potom už len k pyré (stačí 1 šálka) pridáte 1 šálku hladkej múky, ¼ šálky hnedého cukru, 1 čajovú lyžičku škorice, ½ čajovej lyžičky jedlej sódy, ½ čajovej lyžičky soli, 1 šálku mlieka, 1 vajíčko a 3 polievkové lyžice roztopeného masla. Všetko spolu vymiešate do hladkého cesta a už len pečiete na panvici tak, ako bežné palacinky. Po dopečení výborne chutia napríklad s tvarohovou plnkou, medom alebo javorovým sirupom.
Exotická chuť tekvicového karí s cícerom
Máte radi exotickejšiu kuchyňu? Potom odporúčame vyskúšať recept, na ktorý budete potrebovať – bezmäsité karí s tekvica a cícer. Na troške oleja opražíte nakrájanú cibuľu, nastrúhaný cesnak, zázvor a karí pastu, až kým cibuľa nie je mäkká. Potom pridáte nakrájanú tekvicu, cícer, kokosové mlieko a 400 ml vody. Všetko spolu necháte variť cca 40 minút, dochutíte soľou, karí korením a prípadne aj mletým koriandrom. Po dovarení odporúčame podávať s basmati ryžou.
Jednoduchý a rýchly koláč z tekvice
Vedeli ste, že z tekvice si viete pripraviť aj jednoduchý a rýchly koláč? Stačí, ak zmiešate 3 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 340 g kryštálového cukru, 250 ml oleja, 1 polievkovú lyžicu škorice, 320 g hladkej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva a nahrubo postrúhanú tekvicu (samozrejme bez jadierok). Vzniknuté cesto vylejete na plech vystlaný papierom na pečenie a už len pečiete cca 45 min. pri teplote 170°C. Upečený koláč posypte práškovým cukrom a máte výbornú sladkosť na jesenné víkendy.
zdroj: unsplash.com
Skúste vymeniť zemiakové pyré za tekvicové
A na záver pridávame ešte recept na lahodnú a hlavne zdravú prílohu – tekvicové pyré. Umytú, nakrájanú tekvicu bez jadierok potrite olivovým olejom a cesnakom a upečte ju v rúre pri 200°C približne 20 minút. Keď bude tekvice dostatočne mäkká, rozmixujte ju s trochou masla na pyré. Ak chcete mať pyré ešte jemnejšie, použite šľahačkovú smotanu, dochuťte soľou a korením a môžete ho podávať ako prílohu napríklad k mäsu či k rybe.
Od malička ukrytá medzi kopami kníh, vždy ma bavilo objavovať nové svety, nové príbehy. Možno tam kdesi, popri mojej láske k čítaniu, vznikla aj túžba písať. A tak, už je to celých desať rokov, čo sa venujem písaniu a stále fascinovane objavujem, ako sa cez obyčajné písmenka dajú zhmotniť myšlienky, pocity i názory.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.