Syry na gril: Ako chutia a čo k nim?

syry na gril

Sezóna grilovačiek, dobrého pitia a kvalitného jedla je tu. Hľadáte chutnú alternatívu za mäso? Riešením sú syry na gril! Viete, po ktorých sa rozhodne oplatí siahnuť?

Prečo konzumovať syr?

Niektoré krajiny majú syr ako národné jedlo a skutočne sa nie je čomu čudovať. Môže byť výbornou náhradou mäsa, je sýty, výživný a dá sa pestro kombinovať. Konzumovať ho môžete studený, no dá sa upravovať aj tepelne. Podáva sa  ako hlavné jedlo, predjedlo a svoje miesto si často nájde aj v polievkeČo sa týka výživových hodnôt, tie závisia od toho, aký druh syra konzumujete.

syry na gril

Obsahuje laktózu, takže ľudia s intoleranciou by mali siahnuť radšej po bezlaktózovej forme. Vo všeobecnosti je syr bohatým zdrojom bielkovín. Obsahuje vitamíny A, B, K a D, zinok a tiež vápnik. Syr môže byť ovčí, kozí, kravský a vegánsky – to je syr rastlinného pôvodu. 

Syry na gril, ktoré sa oplatí vyskúšať  

Halloumi

Asi najznámejší syr, ktorý sa používa na grilovanie pochádza z Cypru a vyrába sa z ovčieho a kozieho mlieka. Ide o polotvrdý syr s vysokým bodom topenia a práve preto je na grilovanie vhodný. Naopak v surovom stave ho veľa ľudí nekonzumuje. Halloumi je veľmi slaný, preto nie je potrebné ho pred prípravou dosálať. Slanosť môžete znížiť prepláchnutím v studenej vode. 

Feta

Tento druh syra je tiež dobrou voľbou na grilovanie. Aby ste mu pridali chuť podľa vlastného gusta, môže sa marinovať. Dávajte si však pozor pri manipulácii, ľahko sa začne drobiť. Feta syr sa tiež vyrába z ovčieho a kozieho mlieka. Je zľahka korenistý, slaný, má krémovú konzistenciu a niektoré druhy môžu byť aj pikantné. 

syr na grilovanie feta

Oštiepok

V našich končinách veľmi obľúbený aj preto, že je tvrdý a ľahko sa s ním na grile pracuje. Často je údený, čo mu dodáva vlastnú nezameniteľnú dymovú arómu. Má jemne pikantnú až kyslú chuť, je príjemne, nie príliš slaný.

Hermelín a camembert

Tieto mäkké syry majú u nás veľmi veľa fanúšikov. Nič, čo by sa nedalo čakať! Sú skutočne výborné, s ťahavou konzistenciou a rozplývajú sa na jazyku. Tieto druhy syra sú známe najmä krémovou konzistenciou a špecifickou, jemne pikantnou chuťou, ktorú získajú počas zrenia. 

Ako ich pripraviť?

Okrem spomínaných druhov môžete grilovať akýkoľvek syr, na ktorý máte chuť. Musíte si dávať pozor najmä na bod topenia. Zatiaľ, čo jeden druh môžete kľudne položiť na gril, iný budete musieť zabaliť do alobalu. 

  • Priamo na gril vždy dávajte len tvrdé syry, ktoré majú vysoký bod topenia. Taktiež by mriežka mala byť len stredne teplá. Môžete grilovať syr nakrájaný na hrubšie plátky, ten sa hodí napríklad do sendvičov, syr nakrájaný na konci, ktorý sa hodí do šalátov, či ako príloha k mäsu, prípadne v špíze spolu so zeleninou. Nezabudnite pred grilovaním rošt naolejovať. 

syry na gril

  • Na doske – ide o zaujímavú alternatívu, ktorá sa používa najmä na grilovanie rýb. Takto môžete grilovať aj tvrdé syry, polomäkké aj mäkké.
  • Grilovanie v alobale – najpoužívanejšia a najobľúbenejšia metóda, na ktorú sú vhodné najmä mäkké syry – camembert, brie či hermelín. Výhodou je, že po alobale nie je potrebné gril čistiť a syr môžete podávať priamo v ňom.
  • Na panvici – takto si môžete užiť dokonale roztopený syr, ktorý sa dá použiť ako dip. Uistite sa však, že panvica je vhodná na použitie na gril.

K čomu je grilovaný syr vhodný?

Grilovaný syr sa hodí takmer ku všetkému! Môžete ho pridať do šalátu, sendvičov, burgrov, bagiet či na hrianky. Konzumovať sa dá samostatne, s grilovanou zeleninou, s mäsom, prípadne aj s rybami. 

Šalát s grilovaným hermelínom

Nakrájame si papriky, rajčiny, šalátové uhorky, ľadový šalát. Šalát môžeme ochutiť balzamikom, soľou, čiernym korením. Rozotrieme cesnak, zmiešame ho s maslom a touto zmesou potrieme bagetky, ktoré dáme zapiecť na gril. Potom ogrilujeme hermelín, najlepšie zabalený v alobale – nie je potrebné ho dochucovať. Všetko spolu naservírujeme a môžeme podávať. 

šalát s grilovaným syrom

Grilovaný oštiepok s brusnicami

Oštiepok si nakrájame na hrubšie plátky, ľahko poprášime korením (na grilovanie, čiernym korením – podľa chuti) a ogrilujeme z oboch strán. Brusnicový džem si môžete pred podávaním zohriať, prípadne ho môžete podávať aj za studena. Ako prílohu môžete zvoliť zemiaky, prípadne ogrilované pečivo. 

Feta syr s rajčinami

Na tento recept budete potrebovať zapekaciu misku. Nakrájame si rajčiny na plátky, časť poukladáme do misky, na rajčiny poukladáme na plátky nakrájaný feta syr, na vrch znovu rajčiny. Vrch môžeme posypať oreganom, bazalkou alebo feferónkami. Nakoniec syr polejeme olivovým olejom, zakryjeme alobalom a dáme na gril. Výborne sa k tomuto jedlu hodí grilované pečivo. 

 

Zdroje: 
Zdroj obrázkov: freepik, pixabay
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cheese#1
https://www.marthastewart.com/8121680/best-cheeses-outdoor-grilling
https://greatist.com/eat/how-to-grill-halloumi-cheese-and-cook-other-types-of-cheese-on-the-gril
https://www.toprecepty.cz/kategorie/44-grilovani/190-syry/