Recept na chutný špenát a jeho vylepšenia oproti štandardu
Keďže vám nechceme „iba“ priniesť recept na špenát, prinášame hlavne tipy, ako vyťažiť zo špenátu čo najviac. Po chuťovej aj po obsahovej stránke. A to bez ohľadu na to, aký špenát konkrétne máte v pláne pripraviť.
Čerstvý, mrazený alebo tzv. baby (detský) špenát
Každý z nich je veľmi bohatý na živiny, každý má nezanedbateľnú biologickú hodnotu pre náš organizmus. Nejdeme vás presviedčať o tom, že po rokoch všeobecného omylu a následného vyvedenia z neho sme my zrazu prišli na to, že by snáď špenát predsa len bol extrémne a výnimočne bohatý na železo. Na to by zrejme bolo treba prisypať do neho drobné klince…
Napriek tomu všetkému je špenát fascinujúco bohatý na živiny
Receptov na jeho prípravu je nespočetne veľa. Postup je v princípe rovnaký: mrazený špenát treba roztopiť, najlepšie v kúpeli z primeraného množstva vody. Čerstvý špenát – klasický alebo baby – je ideálne najprv podusiť do zmäknutia. Následne sa všetky druhy špenátu zahusťujú múkou alebo zápražkou z nej. No a na záver sa zjemňujú pridaním niečoho mliečneho či mixovaním ponorným mixérom (alebo oboje).
Na prípravu špenátu je potrebná skôr fantázia než znalosti
Viac chuti a odvahy experimentovať než skúseností spoza varnej dosky. Pripraviť špenát dokáže naozaj každý a to aj bez detailného receptu. Úplne stačí vyššie opísaný „hrubý“ návod. My vám dnes ponúkame skôr tipy, ako prípravu špenátu v niektorých prípadoch zjednodušiť, v iných zasa urýchliť a v ďalších vylepšiť po stránke obsahovej a/alebo chuťovej. Lebo nie každý recept na prípravu špenátu na to myslí.
Ako vylepšiť prípravu mrazeného špenátu
Mrazený špenát treba celkom logicky v prvom rade rozmraziť. Bežné recepty vás inštruujú, aby ste ho vložili do vodného kúpeľa v pomere cca jedna štandardná kocka mrazeného špenátu k jednému decilitru vody (každý jeden recept má vlastnú mierku). To všetko v primerane veľkom hrnci. Naše tipy na urýchlenie a zjednodušenie prípravy špenátu sú dva.
Prvým je použiť namiesto vody vývar, ktorý však drží v zásobe málokto. Preto vodu nahradíme bujónom. Nehrá žiadnu rolu to, aký typ bojóna to bude. Na náš účel je to absolútne jedno. Tento trik bez rozdielu toho, z čoho presne použitý bujón bude a akej bude príchute, spôsobí výrazné zosilnenie chuti celého špenátu. Prinajmenšom vynahradí fakt, že mrazený špenát zvykne často vyjsť z rúk neprofesionálneho kuchára mierne mdlý.
Druhým tipom a síce na urýchlenie prípravy špenátu je použiť na ňu nie veľký hrniec, ale väčšiu panvicu. Samozrejme, len v prípade, že nevaríme pre malý regiment, akým je napr. už povedzme 4-členná rodina. Veď aj single osoba prípadne pár si môže pochutiť na špenáte bez toho, aby ho musela jesť tri dni po sebe či zmraziť (znovu).
Pri príprave špenátu na panvici ho treba troška lepšie strážiť
Dohliadať na to, aby roztápajúci sa špenát nezačal príliš bublať a prskať von z panvice. Vo všetkom ostatnom je jeho príprava identická s tou štandardnou v hrnci.
Ako urýchliť prípravu čerstvého a baby špenátu
Takmer každý recept na prípravu špenátu na internete nás presviedča o tom, že dobrý špenát sa nezaobíde bez zápražky. Dovolíme si nesúhlasiť a pre urýchlenie prípravy čerstvého aj detského špenátu (i keď prečo nie aj toho mrazeného) použijeme zátrepku. Konkrétne tú z múky, pretože je viac možností jej prípravy.
Zátrepka dokáže bleskovo urobiť divy s vareným jedlom a jedným „vrzom“ do neho pridať viaceré chutné a hodnotné zložky. Pritom urobiť ju je jednou z najjednoduchších a najrýchlejších vecí na svete. Stačí pol hrnčeka mlieka a cca za kopcovitú lyžicu hladnej múky. Tie zmiešame a poriadne nimi „zatrepeme“ napr. vidličkou – od toho aj názov.
Zátrepka samotná sa však dá rôzne obohatiť
Dá sa urobiť nie z vody, ale z vajca či z ich kombinácie. Tiež je možné pridať priamo do nej kyslú smotanu, smotanu na varenie, strúhaný syr… Alebo múku nahradiť škrobom (zemiakovým či kukuričným). Vtedy dokonca nepotrebujeme ani mlieko, stačí čistá voda. Takto pripravenú zátrepku stačí vliať do špenátu v momente jeho varu a už iba krátko povariť.
Ako uvariť zdravý a biologicky hodnotný špenát
Recepty na prípravu vareného resp. duseného špenátu vám diktujú pridať cesnak hneď na začiatku. My radíme presný opak: cesnak (pretlačený) dať až do špenátu, ktorý nielenže už sa viac nevarí – naopak, ktorý už pomaličky vychladá. Tak sa zachová takmer úplne celá biologická hodnota cesnaku a takmer všetky vitamíny v ňom.
Za podobným účelom radíme pridať ku koncu prípravy špenátu na drobno nakrájaný medvedí cesnak (čerstvý či vo forme domáceho „pesta“). A ak nie ste fanúšikmi na hladko rozmixovaného špenátu, skúste niekedy nasledovné: rovnako pred koncom varenia či dusenia pridať za poriadnu hrsť na pásiky nakrájaných špenátových listov.
Ochutia, ozvláštnia, oživia – a obohatia o inak „rozvarené“ vitamíny
Prirodzene, toto je spravidla možné aplikovať iba pri príprave nie mrazeného špenátu. V opačnom prípade by zrejme bolo neproduktívne kúpiť čerstvý špenát iba na takéto dochutenie. To už by sme ho radšej nakúpili v poriadnom množstve a uvarili z neho rovno celé jedlo, však?!
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.