Existuje veľa jednoduchých, ale chutných spôsobov, ako pripraviť rebarboru inak ako len rebarborový koláč.
Potrebujete trochu inšpirácie? Tu je niekoľko chutných receptov, ako sa dá rebarbora pripraviť. Začať môžete s týmito:
Ako nato:
Nakrájajte ovocie a pridajte ho do malého hrnca. Varte kým nebude rebarbora mäkká (asi 8 minút). Pridajte do zmesi sladidlo a kokosové mlieko a mixérom mixujte, až kým nie sú ingrediencie dobre spojené. Naplňte zmesou formu na nanuky a nechajte v mrazničke zamraziť.
zdroj: 123RF
Raňajková misa
Potrebujete:
Jahodovo-rebarborová zmes:
1 kg jahôd nakrájaných na kúsky
4 stonky rebarbory, narezané na menšie kúsky
⅓ až ½ šálky medu (podľa chuti)
3 polievkové lyžice kukuričného škrobu (môžete vynechať)
1 lyžička vanilkového extraktu
Ako nato:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. V zapekacej miske zmiešajte jahody, rebarboru, med, kukuričný škrob a vanilkový extrakt.
V menšej nádobe zmiešajte ovsené vločky, múku, hnedý cukor a soľ. Pridajte jogurt a maslo. Miešajte zmes, kým sa ingrediencie neprepoja. Zmes navrstvite na ovocnú vrstvu. Pečieme 50 až 55 minút až kým nám povrch nezmení farbu na zlatistú. Pred podávaním nechajte vychladnúť 5 až 10 minút. Podávame s jogurtom.
Ovocná zmes:
5–6 rebarborových stoniek
1-1½ šálky jahôd
2 lyžice javorového sirupu/medu
¼ – ⅓ pohár vody
Ako nato:
Mlieko, chia semienka a vanilku zmiešame, ponalievame do servírovacích nádob a necháme oddychovať v chladničke.
Ovocie nakrájajte a vložte do malého hrnca. Varte na strednom ohni, kým nebude rebarbora mäkká. Pridajte sladidlo a vodu a zmes rozmixujte. Na vrch pudingu nalejte rebarborový kompót a nechajte vychladnúť asi 1 hodinu.
Rebarborovo-jahodový džem
Potrebujete:
5 šálok rebarbory asi 3 veľké stonky, nakrájame na kocky
2 šálky ošúpaných a rozpolených jahôd
2 a 1/4 šálky cukru
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy z približne polovice veľkého citróna
Ako nato:
Všetky prísady spolu varte vo veľkom hrnci na strednom ohni. Hneď ako začne zmes bublinkovať, znížte teplotu. Pokračujte vo varení za občasného miešania, až kým džem nezhustne. Kým varíte džem, sterilizujte štyri sklenené poháre a viečka. Urobíte to varením vo vode po dobu 10 minút, alebo v umývačke riadu.
Preneste sterilizované nádoby na čistú utierku.
Pripravte si veľký hrniec s vriacou vodou a pokrievkou. Do hrnca dajte dostatok vody, aby ste doň mohli ponoriť zaváraninové poháre.
Naplňte každú nádobu horúcim džemom a poriadne zatiahnite viečko.
Naplnené poháre umiestnite opatrne do nádoby plnej vriacej vody a nechajte variť 10 minút. Následne poháre vyberte a zabaľte do utierky aspoň na 24 hodín. Ak budete nádoby uchovávať na chladnom tmavom mieste môže vám džem vydržať až rok.
zdroj: 123RF
Kompót k nedeľnému obedu
Potrebujete:
3 stonky rebarbory nakrájané na kúsky
2 lyžice medu alebo hnedého cukru
lyžicu šťavy z citróna
klinčeky a škoricu podľa chuti
½ pohára vody
Ako nato:
Všetky ingrediencie vložte do hrnca a varte, kým rebarbora nezmäkne a klinčeky so škoricou neuvoľnia chute. Koreniny vyberte a kompót môžete podávať k obedu alebo ako dezert servírovaný s vanilkovou zmrzlinou.
Rebarbora sa stáva čoraz populárnejšou surovinou. Je obľúbená najmä vďaka svoje špecifickej chuti a príjemnej vôni. Stonky okrem lahodnej chuti prospievajú i vášmu zdraviu. Rebarbora okrem iného zlepšuje činnosť tráviacej sústavy, posilňuje kosti a znížuje zápaly. Môže tiež pomôcť v boji proti voľným radikálom, odvrátiť poruchy mozgu a zmierniť zápchu a hnačku.
Rebarboru si ľahko vypestujete i doma a môžete ju skladovať v mrazničke. Táto nevšedná rastlina rozhodne spestrí nielen váš jedálniček, ale vďaka zaujímavým receptom z rebarbory aj kuchárske schopnosti.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.