Počas teplých letných mesiacov je pre väčšinu ľudí cieľom schladiť sa a zároveň sa dobre najesť. Leto patrí medzi obľúbené obdobie väčšiny ľudí, na druhú stranu dáva poriadne zabrať nášmu organizmu kvôli vysokým horúčavám. Jediné, na čo máme chuť, je niečo studené a najlepšie tekuté, no predovšetkým rýchle na prípravu, pretože nikomu sa počas horúcich letných dní nechce trčať za sporákom. Telo však potrebuje výživu, aby nám mohlo naďalej slúžiť. Skvelým riešením týchto problémov sú preto studené polievky, ktoré sú rýchle, jednoduché na prípravu a samozrejme aj osviežujúce. Tu vám prinášame skvelých 5 receptov na tie nezaujímavejšie a najchutnejšie studené polievky z rôznych kútov sveta.
Španielske Gazpacho
Na prípravu potrebujete:
1 kg paradajok, najlepšie vyzreté
1 ks uhorky
2 strúčiky cesnaku
1 ks červenej papriky
1 ks menšej červenej cibule
2 ks toastového chleba (podľa vašich preferencií)
malý kúsok chilli papričky (len v prípade, ak preferujete pikantnejšie jedlá)
3 PL extra panenského olivového oleja lisovaného za studena
2 PL červeného vinného octu alebo šťavy z limetky
štipka soli
korenie alebo bylinky podľa vlastnej chuti (oregano, tymian,….)
Postup:
Paradajky sparte vo vriacej vode a zbavte ich šupky, stopiek a semienok. Dužinu z paradajok dajte do mixéra. Oškriabte uhorku, pozdĺžne ju rozkrojte a zbavte ju semienok. Nakrájajte papriku, taktiež ju zbavte semiačok a pridajte ju do mixéra k paradajkám.
Ďalej pridajte na kúsky nakrájanú olúpanú cibuľu a cesnak. Následne môžete pridať rozmočený toastový chlieb, chilli korenie, prípadné iné ďalšie korenia či bylinky podľa vašej chuti a na záver všetko spolu rozmixujte.
Ochuťte podľa vlastnej chuti soľou, octom alebo limetkovou šťavou a nakoniec polievku vložte do chladničky a dajte chladiť. Gazpacho patrí medzi celosvetovo veľmi obľúbené chutné studené polievky. Istotne si ju zamilujete aj vy.
Pórová polievka Vichyssoise z Francúzska
Na prípravu potrebujete:
4 ks pórov (len bielu časť)
1 ks cibule
750 g zemiakov
1,5 l kuracieho vývaru (najlepšie domáceho)
50 g masla
250 ml 12% smotany
soľ
korenie (najlepšie čerstvo namleté podľa vašej chuti)
Postup:
Umyte pór a nakrájajte ho na kolieska. Cibulu nakrájajte na jemno. Oškriabte, umyte zemiaky a pokrájajte ich na kocky.
V hrnci si rozpustite maslo a na ňom si opražte cibuľku dozlatista. Po osmažení pridajte pór a poduste až kým nezmäkne. Pridajte kurací vývar a zemiaky. Všetko spolu varte približne 15-20 minút, až kým zemiaky nezmäknú. Následne ich nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí rozmixujte a dochuťte soľou a korením podľa vlastnej potreby. Takto pripravené studené polievky musia byť v chladničke, aby poriadne vychladli. Pred podávaním do nej pridajte smotanu a premiešajte, prípadne môžete ozdobiť čerstvým korením alebo bylinkami.
Bulharská studená polievka Tarator
Na prípravu potrebujete:
4 ks čerstvých uhoriek
400 g bieleho smotanového jogurtu
3 PL extra panenského olivového oleja lisovaného za studena
2 strúčiky cesnaku
čerstvá kôprová/feniklová vňať
2 hrste vlašských orechov
štipka soli
mleté čierne korenie
Postup:
Uhorky ošúpte, umyte, rozrežte po dĺžke na polovicu a zbavte semienok. Následne ich nakrájajte na malé kocky. V samostatnej miske zmiešajte jogurt s nakrájanými uhorkami, olivovým olejom, nadrobno nasekaným cesnakom a kôprom alebo feniklovou vňaťou.
Následne ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
Nakoniec polievku odložte do chladničky ustáť. Pri servírovaní môžete ozdobiť vňaťou.
Litovský studený Boršč
Na prípravu potrebujete:
500 g červenej repy
200 g uvarených zemiakov
150 g uhoriek
70 g cibuľovej vňate
2 natvrdo uvarené vajcia
20 g cukru
ocot podľa chuti
soľ podľa chuti
čerstvý kôpor podľa chuti
Postup:
Očistite červenú repu, nakrájajte na kocky a zalejte vodou. Pridajte lyžicu octu (ak chcete, môžete aj viac) a varte 20-30 minút.
Následne hotový odvar preceďte a nechajte vychladnúť. Červenú repu dajte do hrnca, pridajte uvarené zemiaky, uhorky nakrájané na kocky bez semienok, nadrobno nakrájané vajcia a cibuľovú vňať. Všetko zalejte odvarom z červenej repy a zamiešajte.
Nakoniec polievku nechajte poriadne vychladnúť a vložte ju do chladničky. Pri podávaní pridajte podľa chuti soľ, cukor a čerstvý kôpor.
Ruská studená polievka Okroška
Na prípravu potrebujete:
4 uvarené zemiaky
4 vajcia uvarené natvrdo
½ šalátovej uhorky
6 reďkoviek
3 jarné cibuľky
1 l studeného mlieka
5 PL majonézy
½ kl cukru
1 zväzok kôprovej vňate
soľ
korenie
ocot balsamico
Postup:
Zemiaky, vajcia a zeleninu nakrájajte na malé kocky a podľa chuti osoľte. Majonézu vymiešajte s trochou mlieka a potom pridajte zbytok mlieka a cukor.
Následne zemiaky, vajcia a zeleninu zalejte pripravenou zmesou, dobre premiešajte a pridajte nasekanú kôprovú vňať.
Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a octom a vložte ju do chladničky.
Nielenže záhrada ponúka množstvo chutných plodov, rovnako aj v obchodoch už v dnešnej dobe máme na výber z naozaj kvalitnej a chutnej zeleniny. Preto veríme, že vás naše studené polievky inšpirovali a a niektorý z našich receptov vyskúšate počas vašich letných kulinárskych chvíľ. Studené polievky sú skvelé a výživné jedlo, ktoré si rozhodne musíte dopriať. Nielen, že sú vitamínovou explóziou pre vaše telo, ale istotne ulahodia aj vášmu maškrtnému jazýčku, ktorý si na nich určite pochutí. Prajeme vám dobrú chuť.
Žienka, ktorú baví písanie, hra so slovami a vytváranie nových vecí, nakoľko jej kreatívna duša sa rada prejavuje. Okrem toho rada číta knihy, miluje jógu a cestovanie, a rada si užíva prítomný moment.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.