Na svete sú dve skupiny ľudí. Tí, ktorí si na grilovačku kúpia už vopred pripravené marinované mäso a tí, ktorí si radšej marinádu zhotovia doma. Vlastne existuje aj tretia skupina ľudí – tí, ktorí majú radi chuťovky z vlastnej kuchyne, ale z času na čas podľahnú tej napoly hotovej, s ktorou je predsa menej práce.
Kúpiť mäso v marináde v obchode znamená prakticky žiadne starosti. Presne preto po ňom mnohí z nás siahnu. Snahu, ktorú vynaložíte pri príprave vlastnej marinády, oceníte vo chvíli, keď sa vám budú na jazyku rozplývať domáce dobroty z grilu. O tom, aby ste si mäso pripravili doma, vás možno presvedčí aj to, že viete presne, čo doň dávate. Nemusíte sa obávať, že mäso naložené v domácej marináde by nebolo čerstvé, obsahovalo by nevhodné alergény alebo ingrediencie, ktoré nie sú podľa vášho gusta. Navyše vy rozhodujete o tom, ako dlho necháte mäso marinovať a prejsť chuťami.
Marináda pre začiatočníkov aj pokročilých
Marinovať môžete prakticky čokoľvek: ryby kuracinu, hovädzie aj bravčovinu. Na tú najjednoduchšiu marinádu vám neraz stačí olivový olej, pár kvapiek citróna a bylinky a chutné mäso je hneď na svete. Kto chce svoje grilovanie povýšiť na gurmánsky zážitok, vytvorí rafinovanú marinádu experimentovaním s chuťami.
Aké marinády sú tie, ktorými ulahodíte maškrtným jazýčkom vašej rodiny a priateľov? Z ich nekončiaceho množstva sme pre vás vybrali tieto:
Čili marináda s medom
Potrebujete: 200 ml sójovej omáčky, 100 ml olivového oleja, 200 ml medu, 2 čili papričky
Postup: Čili papričky umyte, rozpoľte, očistite od jadierok a nakrájte na drobné kocky. Po nakrájaní čili si dôkladne umyte ruky. Čili zmiešajte so sójovou omáčkou a medom, potom pridajte olej a dobre vymiešajte. Mäso nechajte v marináde pár hodín odležať, až potom začnite s grilovaním.
Bylinková marináda ku grilovanej zelenine
Potrebujete: 250 ml olivového oleja, 2 vetvičky rozmarínu, 2 vetvičky oregana, 4 vetvičky tymiánu, 4 vetvičky majoránu, 4 vetvičky petržlenovej vňate, 4 strúčiky cesnaku, šťavu z polovice citróna, 1 ČL cukru, štipku soli, štipku korenia a cukru
Postup: Najprv umyte čerstvé bylinky a odstráňte z nich stonky. Všetky potom najemno nasekajte a vsypte do jednej veľkej misy. K bylinkám pridajte nadrobno posekané strúčiky cesnaku. Posypte soľou, cukrom a korením a až potom polejte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ingrediencie dobre premiešajte. Hotovou marinádou polejte pripravenú zeleninu a pred grilovaním nechajte celé odpočinúť.
Rýchla talianska marináda
Potrebujete: 8 lístkov bazalky, hrsť petržlenovej vňate, 50 ml olivového oleja, 50 ml vína (ideálne chianti), ½ ČL čili prášku, 1 ČL feniklových semiačok, 15 g soli, 4 g korenia, 1 strúčik cesnaku, ½ cibule, 8 čiernych olív bez kôstky, 15 g nastrúhaného parmezánu
Postup: Postup pri tejto marináde ani nemôže byť jednoduchší. Všetky prísady zmiešajte v mixéri a vytvorte z nich marinádu. V nej nechajte celú noc odležať mäso, aby pred grilovaním prešlo chuťami.
zdroj: 123RF
Jogurtovo-citrónová marináda k rezňom
Potrebujete: 500 g bieleho jogurtu, 50 ml oleja, 1 cibuľu, 1 zväzok bazalky, šťavu a kôru z 2 citrónov, citrónovú trávu, soľ a korenie, 5 rezňov
Postup: Cibuľu ošúpte a pokrájajte nahrubo. Umyte bazalku a posekajte najemno. Cibuľu aj bazalku zmiešajte s jogurtom, olejom a citrónovou šťavou a dochuťte soľou, korením a citrónovou trávou. Podľa chuti primiešajte postrúhanú kôru z citróna.
Vyberte rezne (bravčové, kuracie alebo morčacie) a vložte ich do marinády na najmenej dva dni. Nechajte ich v zatvorenej nádobe, až potom grilujte.
Kuracie prsia s pivovou marinádou
Potrebuejte: 300 g kuracích pŕs, 250 ml čierneho piva, 2 ČL sezamu, 2 PL oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL oregana, 1 ČL hrubozrnnej morskej soli, ½ ČL korenia, ½ ČL kajenského korenia
Postup: Kuracie prsia nakrájajte na rezne (1 rezeň by mal mať cca 100 g). Cesnak pretlačte a zmiešajte s ostatnými prísadami. Do zmesi vložte mäso. Nechajte približne 2 hodiny marinovať, ideálne ho pripravte večer pred grilovaním.
Potrebujete: 1 kg mäsa na grilovanie, 300 ml sladkého kečupu, 5 PL tmavého balzamika, 4 PL sladkej horčice, 8 PL hnedého cukru, 2 strúčiky cesnaku, štipku tabasca
Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie a do marinády vložte mäso. Mäso marinádou rovnomerne potrite a polejte. Nechajte odpočívať v chladničke zakryté najlepšie 12 hodín. Potom mäso ugrilujte tak, aby sa príliš neprepieklo a nebolo sfarbené dočierna.
Som jedným z mála ľudí na tejto planéte, ktorí veria, že v živote človeka sa neplní len paprika, ale aj sny. S rukou na srdci a druhou na klávesnici môžem potvrdiť, že robím, čo ma baví. Takmer dennodenne skladám z písmen slová, zo slov vety a z viet ucelený text. Najradšej píšem o módnych trendoch, cestovateľských tipoch, všednostiach života a bytovom dizajne. A ešte niečo: milujem Granko a čínske perá.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.