Vyjsť si do prírody, rozbaliť deku a užívať si nerušený pokoj. Zdá sa, že takejto predstave skvelého dňa nič nechýba. A predsa. Chýba dobré jedlo v podobe malých piknikových chuťoviek, ktoré zmenia skvelý deň na ideálny. Vyskúšajte sedem receptov na piknik, po ktorých sa budete doslova oblizovať.
Lahôdky z košíka
Ísť na piknik bez dobrého jedla, to by nebol piknik, ako má byť. Žiaľ, nie všetky jedlá, ktoré zbožňujeme, je možné zabaliť do košíka a vychutnať si ich pod holým nebom. Ku chvíľkam na deke sa preto radia skôr rýchle recepty alebo „snacky“, ktoré sú nenáročné na prípravu, ľahko ich prenesiete z miesta na miesto a vydržia vám čerstvé. Medzi osvedčené klasiky patria sendviče, svieže šaláty, mäsové minútky a samozrejme, limonády. Nápadom sa medze nekladú a z množstva receptov je ťažké vyberať. My sme sa preto pozreli za vás na tie „naj“, ktorými sa môžete inšpirovať a ktoré budú chutiť všetkým piknikovým nadšencom.
Citrónový tvaroh s malinami a čučoriedkami
Potrebujete: 125 g malín, 4 PL cukru, 125 g čučoriedok, 1 citrón, 500 g nízkotučného jogurtu, 100 ml šľahačkovej smotany
Postup: Maliny očistite, roztlačte vidličkou a zmiešajte s 1 PL cukru. Očistite čučoriedky a celé ich premiešajte s malinami. Umyte citrón a osušte ho. Zmiešajte nízkotučný tvaroh s citrónovou šťavou a kôrou, cukrom a ručným šľahačom spojte do krémovej masy.
Štyri uzatvárateľné poháre (1 pohár = cca 250 ml) naplňte 2 PL malinovo-čučoriedkovej zmesi, na ktorú rovnomerne rozdelíte tvaroh. Vrch tvarohovej masy ozdobte zvyšným ovocím. Poháre uzatvorte, nechajte postáť v chlade, až potom podávajte.
Osviežujúca limetková limonáda (pre 4 osoby)
Potrebujete: 5 celých limetiek, 100 g hnedého cukru, soľ, 750 ml toniku, kocky ľadu/drvený ľad
Postup: Zo 4 limetiek vytlačte šťavu. Zmiešajte 100 ml limetkovej šťavy so 100 g hnedého cukru. Pridajte štipku soli a varte v hrnci, kým sa nerozpustí cukor. Následne nechajte vychladnúť.
Zvyšnú celú limetku umyte v horúcej vode, osušte, nakrájajte na 8 mesiačikov a rozdeľte ich do 4 pohárov spolu s drveným ľadom (alebo kockami ľadu). Do pohárov vlejte pripravený limetkový sirup a zalejte ho tonikom, prípadne perlivou minerálnou vodou.
zdroj: 123RF
Paradajkové muffiny
Potrebujete: 4 vetvičky rozmarínu, 10 vetvičiek tymiánu, 350 g cherry paradajok, 7 g parmezánu, 12 tenkých plátkov parmskej šunky (cca 120 g), 80 ml olivového oleja, 250 g nízkotučného tvarohu, 75 ml mlieka, 2 vajcia, 300 g múky, 2 ČL prášku do pečiva, tuk na vymastenie plechu
Postup: Z rozmarínových a tymiánových vetvičiek odtrhnite lístky a najemno ich nasekajte. Rozpoľte paradajky, nastrúhajte parmezán a kolieska šunky prekrojte pozdĺžne na polovicu.
Zmiešajte spolu olivový olej, tvaroh, mlieko a vajcia. Potom primiešajte múku s práškom do pečiva, bylinkami a parmezánom, a vypracujte cesto.
Vymastite formu na muffiny a naplňte ju do polovice cestom. Na cesto (na každý muffin) rozdeľte polovicu paradajok a 2 zložené pásiky šunky. Zalejte zvyšným cestom, na ktoré položte zostávajúce paradajky. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C cca 25 minút.
Postup: Cibuľu nakrájajte najemno a opražte dozlatista v hrnci na 2 PL oleja. Pridajte mrazený hrášok a krátko poduste. Podlejte zeleninovým vývarom, osoľte, prisypte chilli, priveďte do varu a na miernom ohni povarte ešte 10 minút. Polievkovú masu nechajte vychladnúť.
Polievku rozmixujte tyčovým mixérom a prelejte cez sitko. Rozpoľte avokádo, zbavte ho kôstky a vydlabte vnútro. Pokvapkajte ho limetkovou šťavou a pridajte do polievky. Znovu všetko rozmixujte. Nechajte vychladnúť, dochuťte soľou a limetkovou šťavou a nechajte hodinu odležať na chladnom mieste.
Na panvici opečte na masle a 1 PL oleja bagetu. Z vetvičiek koriandra odstráňte lístky. Polievku servírujte s krutónmi, koriandrovými lístkami a drveným chilli.
Postup: Vajcia olúpte a nakrájajte na malé kocky. Ošúpte jablká, rozdeľte ich na štvrtiny, zbavte jadrovníka a tiež nakrájajte na malé kocky. Petržlenovú vňať opláchnite, osušte a lístky nasekajte najemno. Majonézu zmiešajte s kyslou smotanou, horčicou, vývarom, medom, jablčným octom, soľou, korením a spojte s pripravenými ingredienciami. Napokon šalát dochuťte a servírujte.
Fritované jahody
Potrebujete: 250 g jahôd, 500 ml slnečnicového oleja, 1 vajce, 75 ml šľahačkovej smotany, 1 PL cukru, 3 PL múky, ½ ČL prášku do pečiva, štipku muškátového orieška, práškový cukor
Postup: Jahody umyte a nechajte dobre vysušiť. V hrnci rozohrejte olej. Medzitým zmiešajte vajce so smotanou, cukrom, múkou, práškom do pečiva a štipkou muškátového orieška. Jahody chyťte opatrne za zelenú stopku a namočte ich do cesta. Postupne fritujte na oleji cca 1 – 2 minúty. Vyberte von cedidlom a nechajte krátko odkvapkať na kuchynskom papieri. Posypte práškovým cukrom a servírujte ešte teplé.
Datle plnené kozím syrom v slaninkovom kabáte
Potrebujete: 200 g datlí (bez kôstky), 125 g kozieho syra, 200 g slaniny, med podľa chuti, špáradlá
Postup: Vnútro datlí naplňte kozím syrom. Datle obaľte slaninkou a upevnite špáradlom. Pripravené datle poukladajte na vymastený plech a prípadne pokvapkajte medom. Nechajte piecť v rúre 15 – 20 minút pri 180 °C.
Extra tip
Zlatá rada na záver. Hovorí sa, že čo doma zabudnete, to nepotrebujete. Aby ste si na piknik nezabudli zbaliť nič dôležité, pomôže vám náš „ťahák“ alebo zoznam základných vecí, ktoré by ste mali mať na pikniku so sebou.
piknikový kôš – Bez šikovného pomocníka si vie málokto predstaviť piknik. Rozkladací alebo jednoduchý, hlavne, aby sa vám doň všetko zmestilo: od príboru, cez maškrty až po osviežujúcu limonádu.
deka – Vďaka piknikovej deke si vytvoríte pohodlie a budete sa môcť spokojne „vyvaľovať“ na tráve. Pokiaľ chcete vaše piknikovanie priviesť k dokonalosti, zaobstarajte si tradičnú kockovanú deku.
Som jedným z mála ľudí na tejto planéte, ktorí veria, že v živote človeka sa neplní len paprika, ale aj sny. S rukou na srdci a druhou na klávesnici môžem potvrdiť, že robím, čo ma baví. Takmer dennodenne skladám z písmen slová, zo slov vety a z viet ucelený text. Najradšej píšem o módnych trendoch, cestovateľských tipoch, všednostiach života a bytovom dizajne. A ešte niečo: milujem Granko a čínske perá.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.