Aj vy milujete bryndzu? Táto tradičná slovenská pochúťka sa mnohým spája práve s typickou kombináciou s haluškami alebo s pirohmi. Možnosti využitia bryndze v kuchyni zďaleka nezačínajú a nekončia iba týmito dvomi známymi jedlami. Inšpirujte sa tým, čo všetko sa dá z nej pripraviť. Recepty, ktorými bryndza váš jedálniček obohatí novými chuťovkami.
Na raňajky, na obed, na večeru. Možnosti prípravy tejto slanej lahôdky sa nedajú spočítať na prstoch jednej ruky. Vybrali sme pre vás recepty z bryndze, ktoré ocení každý milovník slovenskej kuchyne.
Rýchla chuťovka: Bryndzovo-hroznové guličky
Potrebujete: 160 g bryndze, 10 – 15 bobuliek zeleného hrozna bez kôstok, hŕstku pražených solených pistácií
Postup: Pistácie olúpte a nasekajte najemno. Hrozno umyte a dobre vysušte. Bobuľky hrozna obaľte bryndzou tak, aby sa vytvorili malé guličky. Následne ich obaľte ešte v posekaných pistáciách. Podávajte ozdobené bylinkami, napríklad bazalkou.
Špenátovo-bryndzové trojuholníčky
Potrebujete: lístkové cesto, 3 vajcia, 80 g čerstvých špenátových listov, 100 g šunky, 125 g bryndze, 2 PL kyslej smotany, štipku soli, 50 g tvrdého syra
Postup: Lístkové cesto položte na plech a potrite jedným vajcom. Špenát umyte a zľahka posekajte. Šunku nakrájajte najemno, rovnomerne ju rozmiestnite na cesto a zakryte špenátom. V miske zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou a 2 vajciami. Ak zmes príliš zhustne, rozrieďte ju smotanou. Potom ju vylejte na špenát a pokiaľ máte radi slanšie jedlá, posypte ich soľou. Na to nastrúhajte tvrdý syr a dajte zapiecť na 30 minút pri 180°C. Po vytiahnutí z rúry ich nechajte vychladnúť a nakrájajte na malé trojuholníky.
Bryndzovo-avokádová nátierka s vajíčkami
Potrebujete: 2 zrelé avokáda, 4 vajcia, 60 g tvarohu, 60g bryndze, šťavu z polovice citróna, štipku soli a korenia
Postup: Najprv uvarte vajcia natvrdo, potom ich nechajte vychladnúť a zbavte škrupiny. Medzitým vydlabte dužinu z avokáda a rozpučte ju vidličkou. Dužinu polejte citrónovou šťavou a zmiešajte s tvarohom a bryndzou. Pridajte očistené vajcia, ktoré tiež rozpučte vidličkou a vmiešajte do avokádovej zmesi. Pred podávaním osoľte a okoreňte.
Chutné bryndzovníky
Potrebujete: 300 g hladkej múky, 150 g bryndze, 150 g masla, 2 vajcia, 100 g tvrdého syra, soľ
Postup: Z múky, zmäknutého masla, bryndze, 1 vajca a soli vypracujte cesto, ktoré nechajte hodinu odležať na chladnom mieste. Potom cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm. Formičkami z neho povykrajujte rôzne tvary. Vykrojené bryndzovníčky položte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ich vajcom a posypte nastrúhaným tvrdým syrom. Pečte v predhriatej rúre asi 15 minút pri teplote 180°C.
Tip: Tento recept si môžete pripraviť tiež ako slané pečivo na vianočný stôl. Stačí, ak cesto povykrajujete formičkami s vianočnými motívmi.
Šalát s bryndzou a majonézou
Potrebujete: 12 listov šalátu, 12 PL majonézy, 450 g bryndze, 120 g posekaných vlašských orechov, 250 g varenej šunky, 2 paradajky, kôpor
Postup: Zmiešajte bryndzu s majonézou, pridajte na jemné pásiky nakrájanú šunku, vlašské orechy a kôpor. Zmesou naplňte listy šalátu a zrolujte. Vrch šalátového listu odzdobte majonézou, kôprom a paradajkou.
Zapečená tekvica s bryndzou
Potrebujete: 600 g tekvice, 200 g bryndze, 2 vajcia, nasekanú petržlenovú vňať, olivový olej, 100 ml mlieka, soľ
Postup: Tekvicu očitite a zbavte ju jadierok. Nakrájajte ju na mesiačiky hrubé asi 1 cm. V miske zmiešajte bryndzu s 1 vajcom a petržlenovou vňaťou. Pripravte si zapekaciu misu a pomastite ju olejom. Na jej dno poukladajte tekvicu a polejte bryndzovou zmesou. Zmiešajte mlieko s druhým vajcom a prelejte ním tekvicu. Vložte do rúry a pečte tekvicu zakrytú prvých 10 minút, potom odokrytú pri 200°C. Hotová tekvica musí byť mäkká.
Bageta plnená bryndzou
Potrebujete: celozrnnú bagetu, 20 g cibule, 40 g masla, ¼ ČL rasce, 200 g bryndze, 50 g celej červenej papriky
Postup: Celozrnnej bagete odrežte oba konce a opatrne vydlabte vnútro. Očistite cibuľu, nakrájajte ju najemno a vložte do misky. K cibuli pridajte mäkké maslo a rascu, a dobre premiešajte. Postupne vmiešajte aj bryndzu a nadrobno nakrájanú červenú papriku. Masou naplňte bagetu a zabaľte ju do alobalu. Nechajte odpočívať 24 hodín v chladničke. Pred podávaním nakrájajte bagetu na 8 – 10 mm krajce.
Cestoviny s bryndzou
Potrebujete: 500 g cestovín, 2 nakrájané cibule, 200 g slaniny, 250 g bryndze, soľ, korenie, petržlenovú vňať
Postup: Uvarte cestoviny. Na panvici opražte kúsky slaniny s cibuľkou tak, aby mala cibuľka zlatistú farbu. Do panvice rozmrvte bryndzu a všetko nechajte ďalej pražiť. Pridajte soľ, korenie a petržlenovú vňať. Hotovú zmes vylejte na cestoviny a ozdobte zvyškom petržlenovej vňate.
Som jedným z mála ľudí na tejto planéte, ktorí veria, že v živote človeka sa neplní len paprika, ale aj sny. S rukou na srdci a druhou na klávesnici môžem potvrdiť, že robím, čo ma baví. Takmer dennodenne skladám z písmen slová, zo slov vety a z viet ucelený text. Najradšej píšem o módnych trendoch, cestovateľských tipoch, všednostiach života a bytovom dizajne. A ešte niečo: milujem Granko a čínske perá.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.