Mrkva je snáď na prvé počutie tá najobyčajnejšia a najbežnejšia zelenina. Bežne si ju vychutnávame v polievkach, pravidelne ju sadíme v našich záhradách a varenie s ňou je pre nás úplne normálne. A predsa nevyužívame celý jej potenciál. Poďte s nami objaviť nové recepty, v ktorých spoznáte inú stránku mrkvy!
Vedeli ste že, jedna stredná mrkva vám zabezpečí
Pravidelná konzumácia tejto zeleniny pomôže vaším očiam, zníži hladinu cholesterolu a dokonca zlepší trávenie. Mrkva pomáha pri migréne i zápalových ochoreniach kĺbov a pomáha tiež pri vývoji zubov a zraku u detí. mrkvy pomáha očiam. Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie a peristaltiku.
Ak mrkvu poznáte iba z polievok, zbystrite! Tu je 5 chutných a zdravých receptov.
1. Mrkvová pečená nátierka – vhodná na hrianky či skvelá ako desiata pre deti
Potrebujete:
- 100 g Nivy
- 1PL kyslej smotany
- 3ks mrkvy
- 1ks žĺtka
- Štipka soli
- 30g masla
- Petržlenová vňať
- Chlieb/rožky
Postup:
Syr nastrúhame na strúhadle, pridáme mäkké maslo, žĺtok, kyslú smotanu a najemno nastrúhanú mrkvu. Pridáme soľ, korenie, petržlenovú vňať a poriadne premiešame a dochutíme podľa seba. Nátierkou potrieme chlieb a dáme zapiecť do rúry na max. 10 minút.
2. Mrkvový perkelt – skvelý pri chudnutí
Potrebujete:
- 0,5 kg mrkvy
- 1 cibuľu
- Olivový olej
- Korenie (soľ, mleté čierne korenie)
- Sójovú omáčku
Postup:
Mrkvu nakrájame na tenké krúžky nakrájanú mrkvu pridám k cibuli, ktorú orestujeme na osolenom olivovom oleji. Pridáme čierne mleté korenie. Premiešam a prilejem asi dve – tri polievkové lyžice sójovej omáčky. Chvíľku za stáleho miešania orestujem a prilejem 2 dcl vody a necháme podusiť. Podávame so strúhaným syrom alebo vareným vajíčkom.
3. Mrkvové pyré – skvelé k mäsu i rybám
Potrebujete
- 500 g mrkva
- 1-2 zemiaky
- 40 g maslo
- štipka soli
- mlieko
Očistenú mrkvu pokrájame a varíme do zmäknutia aj s jedným/dvoma zemiakmi. Scedíme a rozmixujeme na pyré. Pridáme maslo, posolíme a podľa potreby dolievame mlieko.
4. Zdravá mrkvová nátierka – skvelá na víkendové rána
Potrebujeme:
- 50g masla
- 1 lyžica horčice
- 1 varené vajíčko
- 100g uvarenej mrkvy
- 50g syra
- Soľ
- Citrónová šťava
Postup:
Varené vajíčko nasekáme nadrobno, pridáme mrkvu a syr nastrúhame. Všetky prísady poriadne vymiešame, dochutíme soľou a citrónovou šťavou a môžeme podávať.
5. Mrkvovo-zemiakové placky – oživia každý obed
Potrebujete:
- 3 zemiaky
- 1 mrkva
- 1/2 špenátu
- 1/2 cibule
- 1/2 PL kukuričnej múky
- 1/2 ČL čili papričiek
- soľ
- korenie
- olej
- kyslá smotana alebo jogurt
Postup:
Zemiaky a mrkvu nastrúhajte nahrubo. Pridajte najemno nakrájanú cibuľku a špenát. Teraz pridajte kukuričnú múku, soľ a korenie. Dobre premiešajte. Na panvicu, v ktorej máte rozohriaty olej, pridávajte placky a osmažte ich dozlatista z oboch strán. Podávajte poliate jogurtom alebo smotanou. Podávať ich môžete aj s kuracím soté.
Miška
Copywriterka telom aj dušou. Milujem písanie, cestovanie a všetky nové výzvy, v ktorých môžem využiť svoje kreatívne „ja“.