Je podľa vás konzervovaná detská výživa košér a premýšľate o výrobe vlastnej domácej detskej stravy? Príprava domácich detských jedál je jednoduchšia, ako si myslíte. Navyše, ak sa vaše dieťa nemôže nabažiť vami pripraveného lahodného domáceho pyré, je to neoceniteľný pocit.
Prečo vlastne pripravovať detskú výživu doma?
Je oveľa ľahšie kúpiť jedlo pre vaše deti a spoliehať sa nato, čo o ňom tvrdí výrobca. Prvým dôvodom, prečo by ste mali začať pripravovať svoje vlastné detské jedlá, je jednoduchý – máte to pod kontrolou vy. Jedine vy máte úplnú kontrolu nad tým, čo všetko vaše pyré obsahuje.
Ďalším dôvodom je jeho chuť. Vždy lepšie chutí jedlo pripravené z čerstvých surovín. Uvedomili ste si niekedy pri kŕmení vášho dieťatka, že jedlo kúpené v supermarkete, ktoré mu práve vkladáte do úst, je pravdepodobne staršie ako dieťa samotné?
Pri domácej výrobe pyré môžete kontrolovať i jeho textúru. Možno si to neuvedomujete, no dieťa nevníma iba chuť ale i konzistenciu jedla a rozlišuje, či je jeho dnešný obed hustejší alebo redší, či má v sebe nejaké kúsky atď. Rôzne textúry sú pre vaše dieťa rovnako nové, ako nové chute.
Poctivé a kvalitné
Bez zaváhanie môžeme tvrdiť, že domáca detská výživa je pre vaše dieťa zdravšia ako akákoľvek výživa kúpená v obchode. Pre svoje dieťa chcete to najlepšie a preto aj na prípravu vyberajte organické suroviny od overených predajcov. Keďže ste to vy, kto pyré pripravuje, presne viete, čo sa nachádza v každom súste vášho dieťaťa. Možno vás to prekvapí, ale výrobou vlastnej detskej stravy z organických surovín ušetríte viac ako 50% nákladov na detskú stravu. Väčšina pediatrov a odborníkov odporúča skúšať nové jedlá stále po jednom a s časovým odstupom niekoľko dní. Ľahšie tak identifikujete možnú alergické reakciu. Testujte postupne jednotlivé ingrediencie a následne z nich vytvárajte kombinácie.
Vyrobené s láskou
Pri vytváraní detských výživ použite svoju predstavivosť, skúšajte nové suroviny, ktoré spolu skombinujete. Pre inšpiráciu vám ponúkame niekoľko jednoduchých receptov. Dôležité je aby ste si prípravu užívali a vkladali do nej kus srdca. S láskou pripravené jedlo chutí najlepšie.
#1 Brokolica na olivovom oleji
2 šálky brokolice, nakrájaná na malé kúsky
1 menší zemiak
1 lyžica olivového oleja
Ako nato:
Zemiak vložte do hrnca s vriacou vodou. Nad variaci sa zemiak umiestnite parník, v ktorom udusíte brokolicu do mäkka.
Po udusení brokolicu vložte do vody s kockami ľadu aby si zachovala sýtu farbu. Nechajte taktiež mierne vychladnúť zemiak.
Do mixéra pridajte brokolicu, zemiak a olivový olej. Mixujte dohladka a v prípade potreby rozrieďte prevarenou vodou alebo vývarom.
Na plech položte čučoriedky a posypte škoricou. Pečieme asi 5 minút. Po 5 minútach zmes opatrne premiešajte a pečte ďalších 5 minút. Nechajte mierne vychladnúť.
Vložte suroviny do mixéra alebo kuchynského robota s malou štipkou himalájskej soli. Mixujte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
Nebojte sa namiesto škorice tiež použiť muškátový oriešok, klinčeky, zázvor alebo ich kombináciu.
#3 Grilovaný banán a rozmarín
4 banány
5-7 listov rozmarínu
Ako nato:
Predhrejte rúru na 180°.
Rozložte banány na plech a pečte 20-25 minút alebo do hneda. Nechajte mierne vychladnúť.
Vložte banány a listy rozmarínu do mixéra alebo kuchynského robota a vymixujte dohladka.
Toto ovocné pyré je chutné i s 1 lyžičkou škorice, 1/2 čajovej lyžičky klinčekov alebo 1/2 lyžičky muškátového oriešku.
zdroj: 123RF
#4 Mrkva s muškátovým oriešok
1 kg mrkvy
1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
1/2 – 1 šálka vody, dojčenského mlieka alebo vývaru
Ako nato:
Mrkvu uduste nad parou asi 7-9 minút alebo až kým nezmäkne.
Vložte vychladenú mrkvu, muškátový oriešok a 1/2 šálky tekutiny do mixéra alebo kuchynského robota a mixujte do hladka. Pridávaním tekutiny dosiahnete jemnejšiu konzistenciu.
Experimentujte a nahraďte muškátový orech 1/4 čerstvého zázvoru, 1/2 lyžičky kari korenia, 1/2 lyžičky najemno nasekanej pažítky.
#5 Pečená maslová tekvica s tymiánom
1 maslová tekvica
2 vetvičky čerstvého tymiánu
Ako nato:
Predhrejte rúru na teplotu 200°.
Rozrežte tekvicu na polovice. Obe polky, rozkrojenou stranou hore, uložte na plech. Pokvapkajte 2 čajovými lyžičkami olivového oleja.
Pečte asi 30-45 minút alebo kým nebudete tekvica mäkka.
Nechajte vychladnúť, kým nebudete môcť chytiť tekvicu do rúk.
Vyberte dužinu a vložte do mixéra alebo kuchynského robota. Pridajte tymian a mixujte s 1/4 šálky vody, kým nezískate požadovanú konzistenciu.
Na dochutenie môžete taktiež použiť 4 lístky bazalky, 1 lyžičku nakrájaného rozmarínu, 1 lyžičku zázvorového prášku alebo 1/2 lyžičky muškátového orieška.
#6 Jablká so škoricou
6 sladších jabĺk
1/2 šálky vody
1/4 – 1/2 čajovej lyžičky škorice
Ako nato:
V stredne veľkom hrnci duste na miernom ohni očistené a nakrájané jablká s vodou a škoricou asi 15-20 minút. Je dobré škoricu pridať hneď na začiatku aby lepšie splynula s chuťou jabĺk.
Nechajte zmes mierne vychladnúť a následne ju vložíme do mixéra a rozmixujeme dohladka.
Pre prípravu pyré môžete namiesto škorice použiť 1/8 lyžičky klinčekov, 1-2 listy čerstvej mäty, 1-2 listy čerstvej bazalky, štipka čerstvého zázvoru. Taktiež jablká môžete nahradiť hruškami.
#7 Špargľa s mätou
12 kusov špargle (čerstvej alebo mrazenej)
4 listy mäty
1/2 šálky vývaru, materského mlieka alebo dojčenského mlieka
Ako nato:
V hrnci priveďte k varu asi 3 cm vody. Špargľu za pomoci parného koša nad parou nechajte dusiť asi 10 minút. Nechajte mierne vychladnúť.
Špargľu a listy mäty vložte do mixéra alebo do kuchynského robota a mixujte, kým nedosiahnete žiadanú konzistenciu. Rozrieďte vývarom alebo mliekom, ak je to potrebné.
Do ohňovzdornej misy naukladajte na polovice rozkrojené a odkôstkované broskyne. Podlejte ich vodou a pečte asi 30-40 minút alebo až kým nezmäknú. Čas pečenia závisí od toho, aké zrelé sú broskyne. Po upečení zlejte vodu a nechajte broskyne prechladnúť.
Z broskýň jemne nožom odstráňte šupky.
Vložte broskyne s klinčekmi do mixéra a mixujte.
Na dochutenie pyré môžete použiť štipku zázvoru, 3 lístky bazalky, 1/2 lyžičky nasekaných listov mäty, 1/2 lyžičky škorice alebo 1/4 muškátového orieška.
Na týchto výživách si určite pochutnáte aj vy, ale pozor, nech niečo ostane aj pre dieťatko. Väčšina z týchto receptov je vhodná pre deti od 4 mesiacov. Ak však máte pochybnosti a nejakej surovine, určite sa poraďte s pediatrom.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.