Vianočné pečenie – recepty na rýchle vianočné zákusky
Presťahovali ste sa do nového domu a všetky vianočné prípravy sú odrazu na vás? Nebojte sa. Vďaka naším rýchlym receptom na skvelé vianočné zákusky to zvládnete! Orechy, mak, lekvár…to sú ingrediencie, bez ktorých by sa vianočné pečenie nezaobišlo. Pokiaľ však aj vy patríte k novopečeným začiatočníkom, keď ide o vianočné pečenie, pripravili sme pre vás top rýchle recepty, vďaka ktorým si osladíte najkrajšie sviatky v roku. Stačí nahriať rúru a ideme na to… V tomto článku vám prinášame tie najlepšie tradičné vianočné zákusky, ktoré si zamiluje celá vaša rodina.
Recepty na tradičné vianočné zákusky:
Orechové rezy so žĺtkovou polevou
Ingrediencie na cesto: 6bielok 250gpráškového cukru 150gpolohrubej múky 250g masla 300g mletých orechov 1 balík prášku do pečiva
Ingrediencie na žĺtkovú penu: 6žĺtkov 250gpráškového cukru
Postup: Najprv si urobíme cesto: mäkké maslo vyšľaháme s cukrom a do zmesi pridáme orechy a tiež sneh, ktorý sme si vyrobili z bielkov. Následne do zmesi pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva. Vvymastíme plech, vylejeme naň cesto a pečieme 30-35 minút pri teplote 180 stupňov.
Ďalej si pripravíme žĺtkovú polevu. Žĺtka vyšľaháme s cukrom, až kým sa na povrchu neobjaví pena. Na horúci koláč vylejeme trošku polevy a spravíme akoby škrupinku z nej, na tenko a až potom vylejeme zvyšok polevy a zahladíme. Následne necháme vychladiť a podávame.
Šuhajdy
Nepečené klasické vianočné zákusky, ktoré sa objavia azda na každom vianočnom stole. Ich prípravu zvládnete naozaj hravo a dokonca, ak máte doma malých pomocníkov, prípravu tejto dobroty môžete nechať na nich.
Ingrediencie: 1Bebe puding 3 lyžice práškového cukru 1 kus Céra 1 kus karamelového salka, prípadne kondenzované mlieko, ktoré je potrebné variť papierové košíčky ozdoby (cukrové, orechy, lentilky…)
Postup: V hrnci rozpustíme Céru, pridáme Bebe puding a práškový cukor. Za stáleho miešania si vyrobíme čokoládovú zmes. Na tácku si poukladáme papierové košíčky, na dno košíkov dáme trochu čokoládovej zmesi, následne lyžičku salka a znova čokoládovú zmes, ktorá pokryje salko. Takto pripravené košíčky nechajte stuhnúť na chladnom mieste. Nakoniec na vrch môžete uložiť ozdobu podľa vlastnej fantázie.
Vianočná roláda
Milujete perníky? To si potom túto medovú roládu zamilujete! Navyše je zo špaldovej múky, preto je každý hryz plný zdravia.
Ingrediencie na potretie: 1 ks vajce 1 polievková lyžica oleja na posýpku: pomletý trstinový cukor (práškový cukor)
Postup: Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny na perníkové cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočinúť na 5 hodín, ideálne cez noc. Potom ho rozdelíme na 2 časti. Každý bochníček vyvaľkáme na obdĺžnik cca 45×25 cm. Pomáhame si múkou, aby sa nám cesto nelepilo na dosku. Cesto potrieme nahrubo slivkovým lekvárom, poukladáme nadrobno nakrájané sušené slivky a posekané vlašské orechy. Následne perníkový závin opatrne zvinieme tak, že bočné strany cesta založíme do vnútra, aby nám slivkový lekvár nevytiekol. Rolády preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajcom s olejom. Následne ich vidličkou popicháme, aby mala kde unikať para. Záviny pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
Každý koláč chutí lepšie s domácim vaječným likérom
Aj vy milujete Vianoce práve pre tento mok? Ak ste ho doma ešte neskúšali, tento rok to napravte. Uvidíte, stane sa z toho tradícia! Na domáci vaječný koňak potrebuje iba pár ingrediencií, ktoré máte určite aj v špajzi.
Postup:
Najskôr do 5 žĺtkov pridáme 4 polievkové lyžice práškového cukru a vanilkový cukor. Všetko spolu rozmixujeme. Do tejto zmesi pridáme salko (kondenzované mlieko). Znova rozmixujeme. Rum pridávame podľa chuti, rozmiešame. Nakoniec prelejeme likér do ľubovoľnej fľaše a podávame ho vychladený.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.