Spestrite si jedálniček správnou prípravou zeleniny z jesenného zberu

Príprava jesennej zeleniny

Správna príprava zeleniny nám ponúka širokú paletu farieb a chutí. Neveríte? Len si skúste predstaviť krásnu oranžovú tekvicu ležiacu vedľa hlávky červenej kapusty a zopár ružičkových kelov.

Kuchyňa v lete hýri množstvom farieb  – zelená, červená, žltá. Na takéto pestré sezónne plody sa naozaj ľahko zvyká, no oveľa ťažšie odvyká. Možno sa obávate, že počas jesene stratí vaša kuchyňa čaro a každý nedeľný obed skončí pri klasickej, no trochu nudnej  kombinácii „vepřo – knedlo –zelo“. To ale vôbec nemusí byť pravda.

Samozrejme, krásna farebná kombinácia na tanieri nestačí a všetky jesenné plody si zaslúžia správnu prípravu, aby sme z nich dokázali vykúzliť naozajstný kulinársky zážitok. Základom je určite overený či nápaditý recept, prípadne vaša vlastná fantázia, ktorá dokáže premeniť ružičkový kel na pochúťku pre celú rodinu.

Tekvica nielen ako halloweenska dekorácia

hokkaido polievka
zdroj: 123RF

Tekvica je jednou z najtypickejších jesenných plodín. Bezpochyby ste na trhu alebo v supermarkete natrafili na maslovú tekvicu, špagetovú tekvicu, tekvicu na pečenie či kráľovnú medzi tekvicami Hokkaido. Pri receptoch z tekvíc sa nám ako prvá a asi najväčšia výzva naskytá už na začiatku – pri jej krájaní. Ako teda nakrájať tekvicu, bez väčšej námahy? Celú tekvicu stačí na pár minút zapiecť v rúre, kým mierne zmäkne. Po vybratí z rúry ju jednoducho nakrájame i očistíme. Tekvicu je pred prípravou jedla vhodné taktiež mierne orestovať na štipke masla alebo oleja, čo len podčiarkne jej úžasnú chuť. Asi najpopulárnejšou voľbou je tekvicová polievka, ktorá vás zaručene zahreje. Ak by ste ale mali chuť na niečo exotickejšie, vyskúšajte tekvicovú polievku s kokosovým mliekom. Skvelou voľbou je i tekvicový prívarok, tekvicové placky a pre maškrtníkov rôzne druhy tekvicových koláčov.

Červená kapusta – dokonalá príloha

Kapusta si u nás našla svoje stále miesto po boku kačice a mastených lokší. Ktoré jedlo by mohlo byť typickejšie pre jeseň? Ako ale priviesť kapustu, ktorá hrá na tanieri len druhé husle k dokonalosti? Stačí ak červenú kapustu opražíte spolu so slaninkou a tá jej dodá neopakovateľnú arómu. Komu je to stále málo a chce niečo naozaj netradične tradičné, nech si skúsi pripraviť pyré z červenej kapusty.  Kapustu si orestujete na výpeku z kačice, mede, cibuľke a samozrejme slanine. Podusíme, dochutíme a rozmixujeme. Z kapusty si v kombinácii s jablkom alebo mrkvou taktiež môžete pripraviť osviežujúce šalátiky.

Ružičkový kel nielen v polievke

ružičkový kel
zdroj: 123RF

Túto zeleninu možno máte zafixovanú ako neforemnú guľu lístia bez chuti, ktorá sa vznášala v polievke. Ružičkový kel ale môžete premeniť na chutnú a zdravú prílohu k mäsu. Výborný je najmä do chrumkava zapečený so slaninkou alebo prosciuttom a syrom. Do polievky by ste ho taktiež mali pridávať až po rýchlom orestovaní na masti aby si zachoval svoju chuť.

Cvikla – nová univerzálna zelenina

Cvikla sa stáva čím ďalej populárnejšou surovinou v gastronómii, najmä vďaka jej krásnej cyklamenovej farbe. Jedinou nevýhodou je dlhá doba varenia, ktorú si vyžaduje, ale aj tomu sa dá vďaka pár trikom pomôcť. Cviklu by sme mali vkladať už do vriacej vody a nedočkavci môžu do hrnca pridať štipku sódy bikarbóny. Uvarenú cviklu si ale môžete zavariť a použiť ju, až keď ju budete potrebovať, čo prípravu konkrétneho jedla samozrejme urýchli. Výborná je i pečená na olivovom oleji s balzamikom. Cvikla je vhodná na prípravu krémových polievok, napríklad mrkvovo-cviklového krému alebo i klasického boršču. Skvelé, no hlavne netradičné je i rizoto s cviklou, cviklové ratatouille a brownies. Z uvarenej cvikly nakrájanej na tenké plátky a parmezánu môžeme pripraviť jesennú verziu carpaccio. To môžeme ešte viac ozvláštniť žltou cviklou, ktorá vytvorí krásny kontrast.

Batáty

Sladké zemiaky si aj v slovenskej kuchyni našli svoje miesto. Môžete ich pripravovať ako klasické zemiaky – variť, piecť, opekať, fritovať. Najlepšie sú ale opekané potreté maslom a posypané soľou. Výborné sú i zapekané vcelku v alobale s jogurtovo mätovým dresingom. Chuť batátov skvelo dopĺňa napríklad škorica. Môžete z nich pripraviť i zdravé a chutné chipsy, tie si môžete doplniť i o chipsy z cvikly, zeleru, mrkvy alebo petržlenu.

Nájdite si tú svoju inšpiráciu do kuchyne a vyhrajte sa s farbami a chuťami jesene. Inšpirujte sa jesenným menu alebo to vezmite pod vlastnú réžiu. Veľa šťastia v kuchyni!