Snúbi v sebe zmes kultúr, vôni i chutí. I takto by sa dala opísať kuchyňa slnečného Španielska. Táto temperamentná krajina nie je iba dovolenkovou destináciou, často je vyhľadávaná aj kvôli gastronómii. Ak máte chuť priniesť troška slnka do svojej kuchyne, čítajte ďalej.
Charakteristika španielskej kuchyne
Španielska kuchyňa je veľmi pestrá a rôznorodá a nejednotná. Každá časť ako Katalánsko, Baskicko či Andalúzia má v kuchyni svoje špecifiká a svoje postupy, no na jednom sa Španieli zhodnú, olivový olej a cesnak nemôže nikdy nič pokaziť. Španieli radi využívajú to, čo im príroda nadelila. Vo vnútrozemí sa viac konzumuje mäso, pri pobreží už spomínané ryby a dary mora. Španieli milujú polievky, šaláty a hlavne jedlá, kde môžu využívať koreniny a rôzne bylinky. Nebuďte preto prekvapení, ak v jedlách či receptoch objavíte rozmarín, tymián, bazalku, koriander či zázvor.
Kúsok španielska aj vo vašej kuchyni
Ak ste už mali niekedy možnosť ochutnať španielsku kuchyňu a zamilovali ste sa do nej, nie je dôvod, prečo si lahodné jedlá neurobiť doma. Stačia na to tie správne prísady a štipka trpezlivosti.
Paella
My Slováci máme bryndzové halušky, Španieli majú paellu. Toto obľúbené a asi najznámejšie jedlo je zaujímavé aj tým, že každá rodina si ho pripravuje inak a recept sa dedí z generácie na generáciu. Základom je kvalitná ryža a pravý šafran.
Suroviny
300 g kuracie prsia/krevety alebo bravčové mäso – to záleží od preferencií
200-300 g fazuľové struky
300 g ryža na paellu
1 ks veľká paradajka
šafran
1 ČL paprika červená sladká mletá
2 vetvičky rozmarín
citrón
2 strúčiky cesnak
soľ
kvalitný olivový olej
Ako prvé opečieme do zlatista mäso. Medzitým necháme spariť paradajku a rozmixujeme ju. Pyré pridáme k mäsu. Pridáme fazuľové struky a restujeme. Ďalej pridáme korenie – čierne, papriku a štipku soli. Ak je potreba prilievame olivový olej, aby sa zmes nepripiekla a pridáme aj na drobno nakrájaný cesnak. Zmes zalejeme vodou až po okraj a necháme dusiť do polomäkka. Keď je mäso hotové, vyberieme ho a zmes, ktorá ostala ochutnáme. V tomto bode musíme paellu ochutnať a dochutiť, následne by sa už dochucovať nemala. Pridáme šafran podľa chuti a prichádza na rad ryža. Tá sa nasype do panvice, kde sa varí zmes a opäť vrátime mäso. Podľa španielskeho receptu by sa paella už nemala miešať. V podstate musíte na miernom ohni počkať, kým sa voda vsiakne do ryže a starostlivo paellu sledovať, aby nezhorela. Na konci môžete pridať vetvičku rozmarínu.
Tapas
…ani sa nenazdáte a už sú na stole. Malé jednohubky vďaka ktorým si Španielsko zamilujete. tapas prekvapia rozmanitosťou i chuťou. Sú akýmsi predkrmom, ktorá ma naštartovať správny apetít!
No a keďže v jednoduchosti je krása, pri tvorení tapas pochúťok stavte na overené chute. Olivy, pesto, paradajky, baklažán či šampiňóny. To všetko či už v teplej alebo surovej úprave dajte na malé celozrnné chlebíčky a sledujte ako sa do nich vaši hostia pustia. Využiť môžete aj šunky či rôzne salámy, ktorými svoje tapas ešte zdokonalíte.
Patatas bravas
Štipľavá pochúťka, ktorá by sa voľne dala preložiť ako odvážne zemiaky. Síce Španieli veľmi pikantné jedlá neobľubujú, tieto zemiaky sú výnimkou.
Suroviny
5-6 zemiakov
1 cibuľa
cesnak
paradajky – čerstvé alebo tie z konzervy
červená paprika mletá
pálivá červená paprika mletá
sladký sherry ocot
cukor
soľ
korenie čierne mleté
bobkový list
olej olivový
Zemiaky si predvaríme v osolenej vode scedíme, osušíme a dáme vyprážať. Použite skutočne kvalitný olivový olej určený na vyprážanie. Na ďalšej panvici si speníme cibuľku, cesnak a korenie (papriky, soľ, čierne korenie cukor), ak máte chuť pridať môžete aj chilli papričku. Do zmesi pridáme sladký sherry ocot a miešame, kým sa nám vytvorí konzistencia podobná sirupu. Pridáme buď nadrobno posekané paradajky, alebo tie z konzervy a omáčku privedieme odo varu. Nezabudnite ju miešať. Opražené zemiaky prelejeme pripravenou omáčkou a môžeme podávať.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.