Kuskus je chutný, zdravý a možnosti jeho prípravy sú takmer nekonečné. Zoznámte sa so zázračnou potravinou, ktorá by nemala chýbať na vašom tanieri. Čo všetko by ste mali o kuskuse vedieť?
Záhadná potravina
Prvá vec, ktorá na kuskuse mnohých prekvapí je, že vlastne ide o cestovinu. Malé žlté zrniečka podobné tarhoni sa vyrábajú z bielej tvrdej pšenice. Zjednodušene, kým sa z pšenice stane kuskus, prejde procesom naparovania, sušenia na slnku a neskôr tvarovania do malých guľôčok.
Prišiel až z Afriky
Kuskus pochádza zo severnej Afriky, kde ho dennodenne ľudia konzumujú. My, Európania, sme sa s kuskusom zoznámili vďaka Arabom v 13. až 15. storočí. Kuskus sa najprv ocitol na tanieroch Španielov a Francúzov, neskôr sa rozšíril do zvyšku Európy. Dodnes je kuskus dôležitou potravinou tzv. „kuchyne maghreb“ (sever Afriky – Francúzsko) a používa sa v nej bežne ako u nás zemiaky alebo rezance.
Prečo si dopriať kuskus?
Nejde len o novú chuť, ktorú spoznáte. Kuskus prečistí vaše črevá, podporuje správne fungovanie tráviaceho systému a metabolizmu. Zázračná cestovina obsahuje vlákninu, bielkoviny, vitamíny B, E a K a kyselinu listovú. Obsahuje tiež vápnik, železo, fosfor, meď, selén a zinok, preto by ste ho mali zaradiť do vášho jedálnička.
Pre mlsné jazýčky
Pochuťte si na niektorom z nasledujúcich receptov. Pripravili sme pre vás 6 originálnych receptov, vďaka ktorým si kuskus zamilujete.
Raňajky plné energie: kuskus s jogurtom
Potrebujete: 50 g kuskusu, 110 ml mlieka, 150 g nízkotučného jogurtu, 1 ČL ľanových semiačok, 1 ČL chia semiačok, štipku škorice, trochu podrvených mandlí, ovocie podľa vlastného výberu, napr. mango
Postup: Kuskus zalejte horúcim mliekom, zakryte a nechajte ho cca 10 minút odpočívať. Po 5 minútach kuskus raz pomiešajte, aby ostal pekný, riedky. Medzitým zmiešajte jogurt s ľanovými semiačkami, chia semiačkami, trochou škorice a mandľami. Vybrané ovocie nakrájajte na drobné kocky. Spodok pohára alebo misky naplňte kuskusom, na to vylejte vrstvu jogurtu a napokon kúsky ovocia. Chia semiačka, ľanové semiačka a rozdrvené mandle môžete použiť na dozdobenie.
Koláč s kuskusom a hroznom
Potrebujete: 250 g kuskusu, 400 g červeného hrozna (bez kôstok), ½ citróna, 3 vajcia, štipku soli, 500 g tvarohu, 1 ČL cukru, 3 kvapky vanilkovej arómy, 1 ČL pšeničnej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL rastlinného oleja
Postup: Rúru predhrejte na 200°C. Kuskus uvarte podľa návodu a nechajte trochu vychladnúť. Hrozno umyte a rozdeľte na štvrtinky. Nastrúhajte trochu citrónovej kôry. Rozbite vajcia a vyšľahajte tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Žĺtka zmiešajte s kuskusom, štvrtinkami hrozna, tvarohom, citrónovou kôrou, cukrom a vanilkovou arómou.
V druhej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a vmiešajte do kuskusovej zmesi, potom primiešajte sneh. Vymastite tortovú formu, vylejte na ňu zmes, ktorú rovnomerne rozotriete a na strednom ohreve pečte ai 45 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť a podávajte.
Postup: Rúru predhrejte na 200°C. Baklažány rozpoľte po dĺžke, narežte a dobre osoľte. Chvíľu počkajte, kým sa soľ vstrebe. Baklažány položte na dobre vymastený plech reznou stranou a pečte cca 25 minút. Medzitým priveďte do varu kuskus s polievkou. Vypnite varič a nechajte kuskus trochu nakysnúť. Na oleji opražte cibuľku. Zmiešajte ju s kuskusom, cesnakom a koreninami. Vydlabte baklažány a dužinu zmiešajte s masou. Napokon primiešajte tuniaka s tekvicovými semiačkami. Celou zmesou naplňte baklažány a pečte ešte 5 minút v rúre.
Polievka zo sladkých zemiakov s kuskusom
Potrebujete: 1 sladký zemiak, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 30 g masla, 1 ½ l zeleninového vývaru, čierne mleté korenie, 5 PL pažítky, 80 g kuskusu, 1 PL kyslej smotany
Postup: Sladký zemiak ošúpte a nastrúhajte. Cibuľu s cesnakom nakrájajte na kocku a opražte na roztopenom masle. Pridajte nastrúhaný zemiak a trochu poduste. Prilejte vývar a varte 10 minút. Potom všetko najemno roztlačte a priveďte do varu. Vypnite varič, pridajte kuskus a nechajte ho nakysnúť. Okoreňte čerstvo pomletým korením, dochuťte smotanou a posypte pažítkou.
Šalát z kuskusu na stredomorský spôsob
Potrebujete: 150 g kuskusu, 150 ml zeleninového vývaru, ½ cukety, 2 jarné cibuľky, 1 červenú papriku, 1 zelenú papriku, 1 paradajku, ¼ ľadového šalátu, 2 PL zmesi talianskych byliniek, 5 PL olivového oleja, soľ a korenie, ovčí syr
Postup: Kuskus zalejte horúcim vývarom a zakrytý nechajte odpočívať cca 10 minút. Zatiaľ nakrájajte nadrobno cuketu, paradajku, červenú a zelenú papriku. Roztlačte vidličkou ovčí syr a pridajte ho k zelenine spolu s na jemné pásiky nakrájaným ľadovým šalátom a jarnou cibuľkou. Zmes talianskych byliniek zmiešajte s olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Lyžicou vyškrabte kuskus tak, aby nebol hrudkovitý a zmiešajte so zeleninou a olivovým dresingom. Šalát chutí najlepšie, keď ho necháte odstáť celú noc.
Rýchla mliečna ryža s kuskusom
Potrebujete: 75 g kuskusu, 200 ml mlieka, cukor alebo med, 1 jablko, 1 hrušku, 1 banán, 1 PL škoricového cukru
Postup: Mlieko zohrejte v hrnci s trochou cukru a medu. Pridajte kuskus a nechajte nakysnúť. Jablko a hrušku nakrájajte na tenké plátky alebo nahrubo nastrúhajte. Banány rozpučte vidličkou. Napokon spojte ovocie s kuskusom (banány pridajte až keď kuskus napučí). Podávajte posypané škoricovým cukrom.
Som jedným z mála ľudí na tejto planéte, ktorí veria, že v živote človeka sa neplní len paprika, ale aj sny. S rukou na srdci a druhou na klávesnici môžem potvrdiť, že robím, čo ma baví. Takmer dennodenne skladám z písmen slová, zo slov vety a z viet ucelený text. Najradšej píšem o módnych trendoch, cestovateľských tipoch, všednostiach života a bytovom dizajne. A ešte niečo: milujem Granko a čínske perá.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.