V nedávnom článku sme vám priniesli jednoduchý recept na domáci hamburger. Žemle na hamburger síce nie sú jeho najpodstatnejšou zložkou a dobrý hamburger sa dá pripraviť aj z tých z obchodu. Avšak, vyslovene domáce žemle na hamburger upečené doma z poctivých ingrediencií – to je predsalen iná káva.
Preto vám dnes na základe nášho sľubu prinášame recept na žemle, ktorými vyšperkujete už bez toho veľmi chutný domáci hamburger. Možno máte obavy, že tento raz to bude zložitejšie než ten pomerne jednoduchý hamburger z minulého článku. Opak je pravdou.
Na prípravu našej domácej žemle na hamburger treba najmä čas
Celkovo až viac ako dve hodiny musí totiž cesto stáť a kysnúť. Je to teda iba o tom začať s prípravou dostatočne včas. Lebo medzitým sa dá stihnúť nielen prichystať všetko ostatné do hambburgera samotného, ale možno uvariť aj slávnostnú nedeľnú polievku.
pšeničná alebo špaldová hladká múka: 1 a pol hrnčeka
celozrnnáhladká múka: takisto 1 a pol hrnčeka
soľ: za lyžičku
jedlá sóda (bikarbóna): pol lyžičky
sušené droždie: tiež pol lyžičky
trstinový cukor: za lyžičku
kvalitný olej (akýkoľvek): 3 lyžice
teplá voda: za hrnček, avšak použiť podľa reálnej potreby
semienka: sezamové, slnečnicové, ľanové
Domáca žemľa na hamburger – samotný postup prípravy
Vo väčšej mise najprv zmiešame úplne všetky suché zložky, potom vlejeme olej. Následne postupne prilievame teplú vodu, kým vytvoríme vláčne a primerane tuhé cesto ako na chlieb. Cesto na žemle na hamburger sa vám bude viac lepiť na prsty, s tým treba počítať a je to tak správne.
zdroj: 123RF
Zmes dôkladne premiesime a prehnetieme, necháme si na to pokojne niekoľko minút. Necháme stáť na príjemne teplom mieste, dáme pozor na prievan. Naše staré mamy misy s cestom prikrývali kuchynskou utierkou.
Vykysnuté cesto na žemle vyklopíme na pomúčenú dosku
Prípadne to môžeme urobiť na pracovný pult. Ešte raz pohnetieme a ak to uznáme za vhodné (a chceme cesto ešte viac zhodnotiť), prisypeme nejaké semienka: sezamové, slnečnicové, ľanové. Menšie množstvo z nich si môžeme odložiť na posypanie žemlí tesne pred ich vložením do rúry.
Takto pripravené cesto na žemle necháme stáť ďalšiu hodinu
Potom už iba vytvarujeme samotné žemle v primeranej veľkosti (zväčšia sa už len minimálne). Z uvedeného množstva ich vyjde od štyroch do siedmych kusov – podľa nami stanovenej veľkosti. Tie rozložené na plechu necháme ešte asi 15 minút oddychovať. Zvrchu potrieme, ak chceme, vajíčkom alebo olejom či masťou. Vďaka tomu bude kôrka na žemli lesklá a vyslovene chrumkavá. Ešte posypeme, ak chceme a čím chceme – no a šup na prvých 5 minút na 200° do pece. Následne znížime teplotu na 170° a pečieme ešte asi 15 minút.
Po prvých desiatich minútach sledujeme farbu a podľa nej odhadneme, kedy by cesto mohlo byť prepečené. Ak sme naše domáce žemle na hamburger urobili menšie, stačí, ak pekne zožltnú. Ak sú však väčšie, tučnejšie, necháme ich piecť do hneda.
A potom si už len pri pochutnávaní na poctivých domácich hamburgeroch povieme, že nám ten čas strávený prípravou poctivých domácich žemlí stál za to.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.