Pálenie záhy alebo aj pyróza je problémom modernej doby. Stravujeme sa rýchlo, postojačky a často nezdravo. Ak si nedávate pozor na to, čo si naložíte na tanier, možno časom dobehne aj vás. Čo pálenie záhy spôsobuje a ako s týmto problémom bojovať?
Pálenie záhy a jej príznaky
Väčšina z nás pozná ten nepríjemný pocit, najmä po jedle. V ústach cítite nepríjemnú horkú chuť. Máte pocit pálenia za hrudnou kosťou či ťažkosti s prehĺtaním. To všetko patrí medzi príznaky pálenia záhy. Prejavy sa často zhoršujú vtedy, keď si človek ľahne. A čo vlastne pyróza je? Ide o stav, kedy sa obsah žalúdka vracia späť do pažeráka. Zvierač, ktorý sa nachádza medzi ním a žalúdkom a zaisťuje aby potrava ostala v žalúdku, je oslabený alebo porušený. Natrávené jedlo sa spolu so žalúdočnými kyselinami dostávajú naspäť do pažeráka a dráždia ho. Neliečený stav, často vedie až k rakovine pažeráka.
Ako páleniu záhy predchádzať?
Pyrózou môže trpieť ktokoľvek. Vzniká v dôsledku nezdravého životného štýlu a nesprávnych stravovacích návykov. O čosi viac sú náchylnejšie tehotné ženy, ľudia s nadváhou a samozrejme fajčiari. Pálenie záhy však spôsobuje aj užívanie niektorých liekov.
Predovšetkým aspirínu, ibuprofénu, liekov na krvný tlak či sedatív. Ak trpíte pálením záhy, pomôže vyhýbanie sa jedlám a potravinám, ktoré ju iritujú. Obmedzte čokoládu, citrusové plody, príliš korenené a vyprážané jedlá, paradajky (aj pretlak a kečup), mäta, sýtené nápoje a alkohol.
Liečba pri pálení záhy
Áno, ako sme už spomínali, pyróza je liečiteľná a z väčšej časti to závisí len od vás. Vo všeobecnosti príznaky pálenia záhy zmierni úprava životného štýlu, redukcia hmotnosti a tým, že prestanete s fajčením. Aj taká vec, ako nosenie voľnejšieho oblečenia v oblasti pásu môže byť užitočné.
Nápomocné bývajú aj lieky, ktoré vám predpíše buď lekár alebo skúste siahnuť po voľnopredajných. Spolu s úpravou životného štýlu sa nepríjemných príznakov jednoducho zbavíte.
Povolené suroviny
Ovocie a zelenina – Každá diéta ich zahŕňa, a inak na tom nie je ani táto. Obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje. Je dokázané, že niektoré druhy ovocia a zeleniny znížujú obsah žalúdočných štiav v žalúdku. Taktiež obsahujú vlákninu, ktorá dodáva pocit sýtosti. Opatrne však s cibuľou, paradajkami, cesnakom a príliš kyslými citrusmi. Vhodné sú napríklad batáty, zelená fazuľka, brokolica, mrkva či špargľa.
Jogurt – ukľudňuje podráždený pažerák. Konzumujte probiotický jogurt, ktorý prispieva k zdraviu v tráviacom systéme a dodá potrebné bielkoviny.
Vláknina – vďaka nej sa lepšie absorbuje žalúdočná kyselina, čo je pri pyróze veľmi užitočné. Bohato je zastúpená najmä v otrubách, klíčkoch, celozrnných potravinách, ovocí a zelenine. Výborným zdrojom vlákniny sú tiež strukoviny, ktoré navyše obsahujú aj zdravé tuky. Nahradenie nezdravých tukov tými zdravými, významne pomôže pri potlačení príznakov pálenia záhy. Nachádzajú sa aj v orechoch či semiačkach.
Zázvor – pri zažívacích problémoch sa používa už od pradávna. Vďaka svojim potizápalovým a liečivým vlastnostiam patrí medzi potraviny, po ktorých siahajte aj pri pálení záhy.
Kedy navštíviť lekára?
Pálenie záhy sa nepodceňujte. Ak sa príznaky objavujú veľmi sporadicky, stačí úprava jedálnička a zmena životného štýlu. Zdravie sa o chvíľu vráti do poriadku a príznaky ustúpia. Trpíte pálením záhy často? Váhať by ste určite nemali ani v tom prípade, ak pociťujete ťažkosti až bolesť počas prehĺtania, dýchavičnosť, závraty a bolesť hlavy. Prípadne sa vyskytne tmavá, až krvavá stolica. Vtedy je návšteva lekára naozaj nevyhnutná.
Som milovníčkou dobrej knihy a prírody, mám rada zvieratá, filmy, seriály a svoj pokoj. Písanie považujem za odkaz a baví ma zisťovať nové veci, ktoré potom môžem posunúť ďalej…
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.