Milujú ich dospelí i deti a k letu jednoducho patria – nanuky. Sladké potešenie na paličke. Ak sa aj vaše ratolesti rozžiaria pri nákupe osviežujúcej dobroty, skúste ich tentoraz prekvapiť a urobte si ich doma. Pokojne aj spolu. Budú chutiť ešte lepšie!
Kde sa vzal, tu sa vzal nanuk
Nanuk patrí spoločne so zmrzlinou k najobľúbenejším letným dezertom, za ktoré sme ročne ochotní minúť naozaj pekné peniaze. Len tak pre zaujímavosť, na prvom ochutenom ľade si pochutnávali už v starovekom Egypte. Ako to ale bolo s nanukom a kde vznikla táto sladkosť na paličke?
Za ich vynálezcu sa považuje Američan Frank Epperson. Čo je prekvapivé, keď nanuk vynašiel mali iba jedenásť rokov a táto dobrota vznikla náhodou. Frank sa raz hral a drevenou paličkou miešal v pohári vodu, svoju hračku si ale zabudol a ráno našiel zamrznutú vodu pripevnenú k paličke. A nanuk bol na svete!
3 recepty na domáce nanuky
Jahodový tvaroháčik
Ste milovníkmi tvarohových nanukov? Potom musíte vyskúšať tento recept ešte dnes!
Čo potrebujeme?
- 100g tvarohu
- 2 PL kyslej smotany
- 500g jahôd (alebo ovocia podľa chuti)
- 2 PL cukru
- čokoláda na polevu (vyberte si tú, ktorá vám skutočne chutí)
Postup:
Tvaroh a smotanu spoločne zmiešame (ak je tvaroh hrudkovitý, treba ho roztlačiť vidličkou). Do mixéra vložíme a rozmixujeme jahody alebo iné ovocie. Pridáme tvarohovo-smotanovú zmes. Túto hmotu vylejeme ideálne do formičiek na nanuky a dáme zmraziť. Po stuhnutí obalíme v roztopenej čokoláde a hneď môžeme konzumovať.
Exotické kiwi nanuky
Ak milujete tropické ovocie, tento recept si zamilujete tiež. Je jednoduchý, rýchly a priam stvorený pre horúce letné dni.
Čo potrebujeme?
- 5 ks kiwi (môžete pridať aj iné tropické ovocie – mango, melón, banán, kokos)
- 500 ml vody
- 2 PL cukru
Postup:
Do menšieho hrnca dáme variť vodu, pridáme cukor a za stáleho miešania uvaríme hustý sirup. Privedieme ho k varu a varíme 3 minúty. Kiwi olúpeme, rozmixujeme a zmiešame s cukrovým sirupom. Vzniknutou zmesou (poprípade zmes ovocia, ktoré preferujete) plníme formičky na nanuky. Vložíme ich do mrazničky aspoň na 5 hodín.
Smotanovo-broskyňové nanuky
Čo potrebujeme?
- 150 g šľahačkovej smotany
- 4 broskyne
- 2 PL cukru
Postup:
Zrelé a sladké broskyne ošúpeme a rozmixujeme ich. Šľahačkovú smotanu zmiešame s cukrom a mixujeme, kým sa nevytvorí hustejšia pena. Nanukové formy naplníme do polovice smotanovou penou a dáme stuhnúť do mrazničky asi na 30 minút. Na stuhnutú smotanu nalejeme broskyňovú zmes tak, aby naplnila zvyšnú časť formičky na nanuk. Opäť vložíme formy s nanukmi do mrazničky, tentoraz minimálne na 4 hodiny.
Niečo pre dospelých? Jahodové nanuky so šampanským
Potrebujeme:
Postup:
Z cukru a vody pripravíme sladkú vodu, ktorú privedieme k varu. Jahody na hladko rozmixujeme, pridáme sekt a zmiešame so sladkou vodou. Následne naplníme formičky a hmotu necháme v mrazničke stuhnúť.
Zdroje:
Zdroj obrázkov: freepik, pixabay
https://tesco.sk/hello/clanok/nie-je-zmrzlina-ako-zmrzlina-nanuk-vznikol-iba-nahodou/18491/
https://dobruchut.aktuality.sk/recept/14354/fotorecept-domaci-nanuk-jahodovy-tvarohacik/
https://plnielanu.zoznam.sk/domace-nanuky-osviezia-celu-rodinu-skuste-nase-overene-recepty/
Miška
Copywriterka telom aj dušou. Milujem písanie, cestovanie a všetky nové výzvy, v ktorých môžem využiť svoje kreatívne „ja“.