V skutočnosti neexistuje univerzálna odpoveď na takúto otázku a závisí od jednotlivca. Príjem bielkovín je jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich tém pri problematike správneho stravovania. Ešte predtým, ako si odpovieme na otázku koľko bielkovín konzumovať, je dôležité vedieť, prečo sú bielkoviny dôležité. Dostatočný príjem bielkovín je nevyhnutne dôležitý pre naše zdravie a bez neho nedokáže náš organizmus správne pracovať.
Proteíny v ľudskom tele predovšetkým zabezpečujú:
zdravie kostí a kostry
správne fungovanie imunitného systému
rast a revitalizáciu všetkých buniek v tele
Kľúčom k pevnému zdraviu je získať optimálny počet dobrých bielkovín. Proteín je kľúčovou zložkou každej bunky v našom tele. Používa sa ako stavebný materiál tkanív (ako sú kosti, svaly, vlasy, nechty, chrupavka, koža a krv) ako aj enzýmov a hormónov, ktoré pomáhajú regulovať metabolizmus.
Aké sú najlepšie zdroje bielkovín?
Najdostupnejším zdrojom bielkovín sú živočíšne potraviny, ako mliečne výrobky, vajcia, ryby a mäso. Proteíny možno ale nájsť i v rastlinných potravinách ako sú fazuľa, strukoviny, orechy a sójové produkty. Z dietologického hľadiska sú mäso, hydina, ryby, vajcia a sójové bôby kompletné proteíny – to znamená, že poskytujú všetky aminokyseliny, ktoré vyžaduje naše telo. Iné zdroje bielkovín, ako sú strukoviny, niektoré orechy a semená, zrná a listová zelenina, samy o sebe neposkytujú dostatočné množstvo esenciálnych aminokyselín, ale môžu sa konzumovať v kombinácii s inými potravinami ako súčasť vyváženej stravy.
Uprednostnite skutočné proteíny z potravín pred proteínovými práškami a inými doplnkami.
Najlepšie zdroje bielkovín:
Čierna fazuľa – ½ šálky obsahuje 7 g bielkovín
Šošovica – ¼ šálky obsahuje 13 g bielkovín
Kuracie prsia – 100 g obsahuje 21 g bielkovín
Vajcia- 1 kus obsahuje 6 g bielkovín
Losos – 100g obsahuje 22 g bielkovín
Morčacie mäso – 100g obsahuje 18g bielkovín
Grécky jogurt- 1 pohár obsahuje 20 g bielkovín
Quinoa – ½ šálky obsahuje 4g bielkovín
Koľko bielkovín si denne dopriať?
Podľa najnovších výskumov je odporúčaný príjem bielkovín 61,1 gramov na deň v prípade 76-kilogramovej ženy. Pre priemerného muža s hmotnosťou 88 kilogramov by to bolo 71 gramov proteínov denne. Tieto čísla predstavujú ale minimálne hodnoty príjmu, na ktorých dokáže náš organizmus správne fungovať. Denný príjem proteínov ale záleží od fyzickej aktivity a životného štýlu jedinca. Napríklad športovo aktívni ľudia musia denne prijať vyšší podiel proteínov ako ľudia bez fyzickej aktivity. Výživoví poradcovia sa často riadia pomerom 0,80 gramu proteínu na kilogram telesnej hmotnosti. Takýto príjem bielkovín ale môže byť často nedostatočný. Taktiež v prípade starších ľudí je dôležité zvyšovať objem prijímaných bielkovín, aby ich organizmus dokázal správne fungovať.
zdroj: 123RF
Ako získať čo najviac proteínov?
Rozdeľte si ich príjem
Potraviny bohaté na bielkoviny nie sú lacné, ale správnym stravovaním môžete maximalizovať schopnosť vášho tela ich stráviť, absorbovať a používať bielkoviny rovnomerným rozložením v jedle počas dňa. Stačí, ak si optimálny príjem bielkovín predelíte počtom jedál, ktoré počas dňa zjete.
Jedzte bielkoviny po cvičení
Doplníte hladinu bielkovín hneď po cvičení. Dodáte tak svojmu telu potrebné látky na regeneráciu a stavbu tkanív.
Kombinujte bielkoviny so sacharidmi
Vyvážená strava je základ. Preto by ste mali po cvičení okrem proteínov doplniť i sacharidy, pretože tie sú potrebné na zásobovanie energiou.
Konzumujte viac rastlinných proteínov
Mäso je skvelým zdrojom rýchlych proteínov, no jeho častá konzumácia prináša i zdravotné riziká. Je preto dôležité nahradiť bielkoviny i z iných zdrojov. Potraviny ako fazuľa, hrach, quinoa a šošovica sú navyše bohaté na iné živiny, ako sú vláknina, vitamíny a minerály.
Zvoľte kvalitu
Pri výbere mäsa je dôležité vyberať si chudšie mäso, ktoré neobsahuje zbytočný tuk. Obzvlášť pozorný buďte pri výbere mletého mäsa, ktoré často obsahuje vysoký podiel masti či koží.
Ak budete dbať nato, koľko vyváženej stravy bohatej na rôznorodé zdroje bielkovín denne prijať, nemáte, čo pokaziť. Nesústreďte sa na príjem bielkovín iba z jedného druhu potravín. Kombinujte živočíšne a rastlinné zdroje. Rozložte si ich príjem pomerne počas celého dňa. Správny príjem bielkovín takto nebude žiadna veda.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.